Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Belangrijke historische documenten bij toeval ontdekt

Het Nieuwsblad

10 juni 2020

Verbaasde blikken alom in de kelder van het Izegemse stadhuis. Toen een nieuwe kopieermachine geïnstalleerd werd, kwamen plots waardevolle historische documenten boven water.

“Het Izegemse stadsarchief is inderdaad in één klap een hele reeks documenten rijker. Door de aankoop van een nieuwe kopieermachine moest een aantal kasten uit het oude gedeelte van het Izegemse stadhuis verhuizen. Daardoor zijn opmerkelijke historische archiefstukken ontdekt”, zegt schepen van Archief Kurt Himpe (N-VA).

Al snel bleek dat de documenten van een bijzondere waarde zijn. Het gaat onder andere over financiële documenten uit de zestiende eeuw en om een zeventiende-eeuwse akte op perkament met restanten van een zegel. “Documenten die honderden jaren oud zijn en opnieuw een inzicht geven over de geschiedenis van de stad”, vertelt de schepen.

Ook negentiende-eeuwse affiches over de markt in Izegem doken op, samen met documenten over de tarieven, de standgelden, de tol- en weegrechten van de Izegemse markt uit de eerste helft van de negentiende eeuw. “Documenten die heel belangrijk zijn voor onderzoekers en geschiedkundigen”, beaamt ook archivaris Leen Breyne van het Intergemeentelijk Archiefteam Midwest.

“Het gebeurt niet elke dag dat we zulke schatten opdiepen, maar het toont wel aan dat er vroeger heel weinig aandacht ging naar het stadsarchief. Dat is gelukkig veranderd”, besluit de schepen.

Het stadsarchief start vanaf 1 juli opnieuw de externe dienstverlening op. Dan kunnen onderzoekers ter plaatse archiefstukken inkijken. Dit kan alleen op afspraak en er kan telkens maar één persoon aanwezig zijn.

(Frank Meurisse)