Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Beiaardconcerten moeten deze zomer voor toch wat animo zorgen in Izegem

www.kw.be

19 mei 2020

Het wordt een festivalloze zomer, maar in Izegem zal er toch wat muziek te horen zijn. Ook dit jaar worden er beiaardconcerten georganiseerd. "Al ziet het er naar uit dat dit de enige concerten van de komende maanden zullen worden", zegt cultuurschepen Kurt Himpe (N-VA).

Geen Bosmolens Ommegang, geen Isotopia, geen jaarlijkse triatlon doorheen centrum en geen Batjes. De zomermaanden in Izegem worden, net als overal, erg stil. Maar er is een sprankeltje hoop: de jaarlijkse beiaardconcerten worden wél opnieuw georganiseerd. Maandag 8 juni wordt de aftrap gegeven.

"Izegem kreeg ongeveer 250 jaar geleden een volwaardige beiaard die momenteel uit 47 klokken bestaat. Dit cultureel erfgoed van bijna tien ton is niet klein te krijgen en dus gaan we door, weliswaar in een aangepaste vorm", verduidelijkt schepen Kurt Himpe.

Geen vaste luisterplaats

Door de omstandigheden werd gesleuteld aan de formule. "De luisterplaats aan het voormalige borstelmuseum in de Baron de Pélichystraat zal niet georganiseerd worden en er zijn ook geen intermezzi van andere kunstenaars", legt cultuurcoördinator Geerwin Vandekerckhove uit. "De concerten beluisteren kan in de omgeving van de Sint-Tillokerk door een rustige plaats op te zoeken en vooral te genieten. De programmabrochure is digitaal ter beschikking op de website van De Leest en wordt telkens ook geafficheerd in het portaal van de kerk."

Vorig jaar werd voor het eerst een livestream georganiseerd, waardoor de aanwezigen op de luisterplaats de beiaardier aan het werk konden zien in de Sint-Tillotoren. "Dit jaar zullen we met een livestream vanop de Facebookpagina van cultuurhuis De Leest iedereen de kans geven om van thuis uit te kijken en te luisteren ", besluit schepen Himpe.

Koen Cosaert 30 jaar actief

Het wordt sowieso een bijzondere editie, want beiaardier Koen Cosaert is dertig jaar actief in Izegem. "Daarom krijgt hij ook een ereplaats in deze reeks concerten en start hij de editie op maandag 8 juni op. Tijdens het tweede concert is er een vierhandig concert van Koen Cosaert en zijn zoon Florian, de jongste beiaardier van het land die in 2014 ook aangesteld werd als Izegems stadsbeiaardier."

Voor het derde concert is de stadsbeiaardier van Geraardsbergen Jakob Devreese te gast. Liesbeth Janssens is gastbeiaardier op maandag 29 juni. Zij is stadsbeiaardier van Antwerpen en Lommel. Wim Berteloot sluit als beiaardier van Brugge, Menen en Roeselare de vijfdelige concertreeks af op maandag 6 juli met een wensconcert.

(Philippe Verhaest)