Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Wie heeft Pekkertje gestolen?

www.hln.be

24 september 2019

Het beeldje van de Pekker, het symbool bij uitstek van de stad Izegem, is van haar sokkel op de hoek van de Gentse- en Marktstraat verdwenen. De verdwijning bleef wellicht enkele weken of maanden onopgemerkt door de werken in de buurt. Het stadsbestuur diende nu wel klacht in tegen onbekenden.

Het pekkersbeeldje aan het begin van de Markstraat is eigenlijk het kleine broertje van De Pekker die sinds 1989 op de Grote Markt prijkt. Beide bronzen beelden zijn van de hand van Marc Claerhout. De Pekker is hét symbool van de stad. Het verwijst naar de borstel- en schoennijverheid. Vroeger werden de zolen aan de schoenen gelijmd en vastgesnoerd met door pek doordrongen rijgkoorden. Ook de borstelharen werden in de gaten in het houten blokje vastgezet met hete pek.

Het kleine Pekkersbeeld verdween eind 2017 al eens uit het straatbeeld maar dat was om schade door wegenwerken in de buurt te vermijden. Enige tijd later keerde het terug op haar sokkel maar daar is het nu opnieuw verdwenen. “Hoe lang al, dat weten we niet precies”, aldus schepen van cultuur Kurt Himpe (N-VA). “Velen dachten waarschijnlijk dat het in het kader van de werken opnieuw was weggenomen. Maar navraag bij de technische dienst en aannemers leert dat dit niet het geval is. Enige conclusie: het beeld is gestolen. Jammer voor de inspanningen die geleverd worden om wat kunst in het straatbeeld te krijgen.”

Wie weet waar de kleine Pekker zich bevindt, kan terecht bij het stadsbestuur, de politie van de zone Riho of kan het beeldje gewoon opnieuw op haar plaatsje zetten.

(Lieven Samyn)