Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Voormalige watertoren krijgt geen nieuwe taak

Het Nieuwsblad

28 maart 2019

Het voormalige waterleidingnet en de watertoren van de Verenigde Roters in de Klaregrachtstraat zullen dan toch niet opnieuw geactiveerd worden. Even was er hoop dat ze dienst zouden kunnen doen tijdens droge zomers, maar die vlieger gaat niet op.

Het was toenmalig provincieraadslid en huidig schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA) die vorig jaar pleitte voor het opnieuw activeren van het voormalige waterleidingnet en de watertoren, die sinds jaar en dag een vertrouwd en merkwaardig zicht vormt in de Klaregrachtstraat. Het waternet werd ruim zestig jaar geleden, in 1958, aangelegd door de Verenigde Roters. Dat waren twaalf vlasondernemers uit Izegem, Sint-Eloois-Winkel en Lendelede die hun krachten bundelden. Met de aanleg van dit waternet dat 8,5 kilometer omvat en zelfs reikt tot het kanaal Roeselare-Leie, waar het water opgepompt werd, konden ze voorzien in water voor het warmwaterroten. Dat is een techniek bij het verwerken van vlas. Het systeem was tot 2013 in gebruik.

Oplossing voor watertekort

Op vraga van Kurt Himpe brachten de provinciale diensten alles in kaart om na te gaan of het leidingennet soelaas zou kunnen bieden bij watertekort. Het antwoord is echter negatief. 

"Er werd vastgesteld dat het leidingnet op heel wat plaatsen onbruikbaar geworden is", zegt Himpe. "Via Inagro werd ook onderzocht welke bedrijven van het waterleidingnetwerk konden gebruik maken als het systeem opnieuw in werking zou gesteld worden, maar dat blijkt vooral de concentraties van groentebedrijven in de buurt van Ardooie en Staden te zijn en die liggen dus te ver van het waterleidingsysteem."

Voorlopig blijft alles dus bij het oude. “We hebben inderdaad geen weet van plannen om de watertoren te verwijderen”, zegt de schepen. “Voor voorbijgangers en fietsers zal de omgeving mooie plaatjes blijven opleveren en door het infobord kunnen ze ook nog even de geschiedenis induiken.”

Dat kwam er in 2014 naar aanleiding van de Open Monumentendag. Er werd toen ook een brochure gepubliceerd.

(Frank Meurisse)