Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Tijdelijke rondgang 'Groenten in de Vitrine' zet agro-industrie in de kijker

Het Nieuwsblad

8 november 2019

De groentetuin van Europa: zo wordt Midden-West-Vlaanderen vaak genoemd. Dat het geen loos begrip is, tonen Izegem en Roeselare met 'Groenten in de Vitrine'. Een pop-uptour, workshops en expo's zetten de teelt, verwerking en consumptie van groenten in de kijker.

Burgemeester Kris Declercq (CD&V) van Roeselare en schepen Lisbet Bogaert (N-VA) van Izegem mixten een lekkere groentedrank. Schepen Kurt Himpe (N-VA) van Izegem mocht proeven. De blender werd aangedreven door een hometrainer waarop de politici het beste van zichzelf gaven.

“Dit kan iedereen straks zelf zal doen tijdens een van de vele activiteiten van 'Groenten in de Vitrine'”, zegt Hugo Verhenne van erfgoedcel Terf, die samen met de stadsbesturen en een resem andere instanties het initiatief neemt. “De regio MidWest is de groentetuin van Europa en de omvang en het belang van de achterliggende agro-voedingssector willen we beter bekendmaken bij het brede publiek.”

Dat publiek wordt op sleeptouw genomen langs het proces 'van grond naar de mond'. “Vanuit verschillende invalshoeken zullen we dit thema belichten: economisch, cultureel, historisch, educatief en zelfs vanuit welzijnsstandpunt”, zegt Verhenne. Wat dacht je van De Aardappeleters van Vincent Van Gogh die de historiek van de aardappel vertellen? Of een blik achter de schermen van de groenteverwerking? Bodemtesten uitvoeren en zelf aardappelen en groenten verwerken? Het kan allemaal tijdens de gratis pop-uptour van 'Groenten in de Vitrine'.

Die leidt de bezoeker via een traject langs drie leegstaande panden in het stadscentrum waar in Izegem de focus op de aardappel ligt en in Roeselare op andere groenten. In Izegem start je aan museum Eperon d'Or, in Roeselare in een serre aan De Munt. Onderweg krijg je tal van expo's, theaterstukjes, workshops, animatie en proeverijen te verwerken. Op 16 en 17 november staat het allemaal te gebeuren.

Deelnemen is gratis, maar je moet wel inschrijven. Op 23 november wordt alles nog eens overgedaan, maar dan kan je zonder inschrijven aanschuiven.

www.groentenindevitrine.be

Groentesap maken met een hometrainer, het kan op ‘Groenten in de Vitrine’

(Frank Meurisse)