Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Subsidie doet grootste stoommachine van het land in 2020 opnieuw draaien

www.hln.be

6 november 2019

De Izegemse Stoomvrienden krijgen van de Stichting Monumentenstrijd een subsidie voor het herstel van enkele belangrijke onderdelen van de grootste bewaarde stoommachine van het land. Die staat in zijn eigen Stoommachinemuseum langs de Prins Albertlaan.

De Stichting Monumentenstrijd geeft vrijwilligersprojecten over onroerend erfgoed een financieel duwtje in de rug. Op die manier willen ze vrijwilligerswerk in de erfgoedsector stimuleren. De Izegemse Stoomvrienden dienden een project in en kregen recent te horen dat ze een subsidie van 6.500 euro krijgen.

Jarenlange stilstand

De stoommachine van 110 ton dateert uit 1936 en diende om stroom op te wekken. Ze werd in 1966 voor het laatst gebruikt. Daarna stond ze bijna dertig jaar stil. In 1991 zette de stad samen met de Stoomstichting Vlaanderen de eerste stappen om de machine officieel in ere te herstellen. Twee jaar later installeerde Handsaeme Machinery een elektrische motor die de machine weer op een laag toerental kon laten draaien om op die manier de werking te demonstreren. “Door de jarenlange stilstand waren enkele onderdelen vastgelopen en bij de eerste inwerkingstelling liep er daarom iets mis”, zegt erfgoedschepen Kurt Himpe (N-VA). “Er zitten vier uitlaatkleppen in die aangedreven zijn via excentriekstangen met scharnierhefbomen die de kleppen open of dicht zetten. Een van die hefbomen brak af en een tweede lagedrukklep zat geblokkeerd. Tot op heden is die situatie niet veranderd, maar dankzij die subsidie kunnen we dat euvel nu herstellen.”

Klaar tegen oktober 2020

De Izegemse Stoomvrienden willen met de subsidie de excentriekstangen opnieuw in gietijzer laten maken waardoor opnieuw een aantal delen kunnen bewegen. “Daarnaast zorgen we ook voor belichting en spiegels in de machine, waardoor bezoekers de werking van binnenuit kunnen zien”, zegt Eddy Stragier van de Stoomvrienden. “Doordat de cilinder en de bewegende onderdelen al tientallen jaren stil staan, moet ook het smerend circuit in orde gebracht worden. Een huzarenwerk dat klaar zal zijn tegen oktober 2020”, zegt Eddy Stragier. “Een vijftal vrijwilligers van de groep Stoomvrienden zullen de handen uit de mouwen steken om dit helemaal klaar te spelen.”

Een onafhankelijke jury van experten inzake erfgoed en vrijwilligerswerk analyseerde 26 dossiers en het project dat door de Vrienden van de Izegemse Musea (VIM) ingediend werd, eindigde bij de acht laureaten. Daardoor kan er naast de financiering door de VIM ongeveer 6.500 euro geïnvesteerd worden in het prachtig industrieel erfgoed en daar zijn we bijzonder trots op”, besluit Eddy Stragier.

(Valentijn Dumoulein)