Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Stoomvrienden gestart met renovatie grootste stoommachine van het land

Het Nieuwsblad

3 december 2019

Niet alleen de schoorsteen van de Izegemse energiecentrale wordt straks in ere hersteld, ook het stoomtuig in het gebouw wordt onder handen genomen. Met een projectsubsidie konden de Vrienden van de Izegemse Musea aan de slag.

Amper enkele weken na de toekenning van een projectsubsidie, wordt er al druk gesleuteld in het museum Stoom&Stroom langs de Prins Albertlaan. De herstelwerken aan enkele belangrijke onderdelen van de stoommachine zijn gestart. “Het was naar aanleiding van een projectoproep van de Stichting Monumentenstrijd dat de Izegemse Stoomvrienden een subsidie in de wacht konden slepen voor deze werken”, verduidelijkt schepen van Erfgoed en Musea Kurt Himpe (N-VA).

De compound stoommachine, de grootste in het land, werd in 1966 voor de laatste keer gebruikt waarvoor ze gebouwd was: energie opwekken. Daarna stond ze bijna drie decennia stil. In 1991 zette het stadsbestuur samen met Stoomstichting Vlaanderen de eerste stappen om de machine in ere te herstellen en te tonen aan het publiek. In 1993 werd er een elektrische motor geïnstalleerd die de machine kon laten draaien op een heel laag toerental om de werking te demonstreren. Omdat bepaalde onderdelen na vele jaren stilstand vastgelopen waren, liep hierbij iets verkeerd. Een klep zat muurvast waarna een hefboom afbrak.

In beweging brengen

Concreet kan de elektromotor de stoommachine dus wel laten draaien, maar de kleppen bewegen niet mee. “En net dit is een cruciaal onderdeel van de machine”, zegt schepen Himpe.

Daar gaan de Stoomvrienden nu verandering in brengen. Eddy Stragier van de Izegemse Stoomvrienden: “We willen de excentriekstangen opnieuw laten gieten in gietijzer, waardoor een aantal delen weer zou kunnen bewegen.” Daarnaast komen er ook spiegels en belichting, zodat de bezoeker de werking optimaal kan aanschouwen. “Dit is een huzarenstukje dat we klaar willen spelen tegen oktober 2020”, zegt Eddy Stragier. “Een vijftal vrijwilligers van de groep Stoomvrienden blijft de handen uit de mouwen steken hiervoor.”

Loodzware sleutel

Voor de mankementen is nu een oplossing, maar bij de werken dook een ander vraagstuk op. In een van de putten onder de machine ligt een uit de kluiten gewassen moersleutel. “Die past echter op geen enkel onderdeel van de machine. Het werktuig is ook loodzwaar en kan niet met mankracht uit de put getild worden. Misschien werd die ooit verkeerd besteld en dan maar gedumpt”, denken de Stoomvrienden.

(Frank Meurisse)