Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Stad herdenkt einde WO II met gratis boek vol getuigenissen en foto's

www.hln.be

16 april 2019

Dit jaar wordt de 75ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. “De stad laat dit niet zomaar voorbijgaan en zet vanaf 8 mei, V-dag, een reeks getuigenissen en foto’s online”, zegt erfgoedschepen Kurt Himpe (N-VA).

Bommen

“Izegem werd voor het eerst rechtstreeks geconfronteerd met de oorlogsactiviteiten op 25 mei 1940 toen een Duits vliegtuig een reeks bommen gooide op de stad. De bommen vielen in een lijn over het Blauwhuis, Ave Maria, de Marktstraat, de Korenmarkt en de Kruisplaats”, verduidelijkt Himpe. “Het einde van de oorlogsperiode kwam er toen op 8 september vanuit de richting Sint-Eloois-Winkel geallieerde pantserwagens Izegem binnenreden. Maar dat betekende niet het einde van de ellende, want op 15 november 1944 viel een uit koers geraakte V-bom op de Bosmolens en maakte nog een aantal slachtoffers.”

Getuigenissen

“In dit herdenkingsjaar gebruiken we de verhalen van de getuigen die geïnterviewd werden naar aanleiding van een groots project in 2012 waaraan stad Izegem, de heemkundige kring Ten Mandere, de intergemeentelijke erfgoedcel en de scholen Prizma Campus VTI en Prizma Campus IdP werkten. Dit resulteerde in het boek ‘Izegemse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog’ en een radioprogramma dat uitgezonden werd op radio IRO”, verduidelijkt Himpe. “De honderden exemplaren van het boek werden in een mum van tijd verkocht, maar we krijgen nog vaak de vraag of het boek beschikbaar is. Een herdruk komt er niet, maar het boek wordt wel vanaf 8 mei online geplaatst op de website van het museum Eperon d’Or. De publicatie kan zo gratis gedownload worden. Op de website komen er ook regelmatig getuigenissen in de kijker.”

“Het initiatief is ook een eerbetoon aan de dertien getuigen die hun verhaal uit de oorlogsperiode vertelden. Deze getuigen leefden, werkten of woonden in de oorlogsjaren in Izegem. Een aantal getuigen zijn intussen overleden en gelukkig hebben we hun verhaal enkele jaren geleden kunnen publiceren”, besluit Himpe.

(Valentijn Dumoulein)