Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"Sommige erfgoedparels moeten we eens goed opblinken"

Het Nieuwsblad

22 augustus 2019

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts (N-VA) vindt dat “erfgoedparels” niet verloren mogen gaan. Daarom investeert hij bijna zeven miljoen euro in drie erfgoedsites. Kasteel Blauwhuis in Izegem is daar één van.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts investeert bijna zeven miljoen euro in de restauratie van de Pier van Blankenberge, het appartementsgebouw Ante Mare in De Panne en kasteeldomein Blauwhuis in Izegem. Naar dit laatste project gaat 750.000 euro. Weyts nam in juli de bevoegdheid Onroerend Erfgoed over van Geert Bourgeois.

“Hij wil meer doen dan alleen maar op de winkel passen, want hij hecht veel belang aan ons Vlaams erfgoed”, laat burgemeester Bert Maertens (N-VA) van Izegem weten.

“Waardevol erfgoed behoort toe aan de hele gemeenschap”, verklaart Weyts. “We moeten onze erfgoedparels bewaren voor de toekomst en waar mogelijk opblinken en in ere herstellen. West-Vlaanderen herbergt veel fantastisch erfgoed: soms bekend, soms minder bekend”.

Kasteeldomein Blauwhuis in Izegem draagt een hele historiek met zich mee. De oorsprong van het gebouw, aanvankelijk een pachthoeve, gaat terug tot 1544.

Neoclassicistische stijl

Het domein is vandaag ongeveer tien hectare groot en wordt gekenmerkt door een imposant kasteelgebouw in neoclassicistische stijl. Dankzij de Vlaamse premie kunnen er werken worden uitgevoerd aan het dak en aan de gevel. De zolders worden geïsoleerd, er komt isolerend glas en er wordt een efficiënter verwarmingssysteem geplaatst.

Gerichte interieurwerken moeten structurele schade herstellen en vat krijgen op de vochthuishouding. Na alle werken kan het kasteel ingericht worden als een kantoorgebouw. Het koetshuis zal verder uitgebaat worden als horecazaak.

Rijke geschiedenis

Ook schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA) reageert heel tevreden. “Izegem is met Ter Wallen, Wallemote, Wolvenhof en het Blauwhuis een stad van kastelen en het kasteel Blauwhuis is zeker een van de mooiste van onze stad. Een gebouw dat door de centrale ligging in de stad in de kijker loopt en een heel rijke geschiedenis heeft. Niet alleen haar bewoners, maar ook het kasteel zelf en het parkdomein speelden een grote rol in de mijlpalen van de geschiedenis van onze stad. Het is daarom bijzonder belangrijk dat dit erfgoed opnieuw in ere hersteld kan worden en elke steun is daarbij meegenomen.”

(Frank Meurisse)