Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Schoorsteen en stoommachine erkend als ZEN-monument

www.hln.be

9 januari 2019

De schoorsteen en de stoommachine van de voormalige elektriciteitscentrale in de Prins Albertlaan in Izegem zijn door het Agentschap Onroerend Erfgoed erkend als ZEN-monument.  

ZEN-monumenten zijn monumenten waarvan de eigenaar of de beheerder geen opbrengst of nut heeft bij het beheer.  “De stoommachine in de elektriciteitscentrale werd in 1978 al beschermd omwille van de industrieel-archeologische waarde. Het was wachten tot 2015 voor ook het gebouw en de schoorsteen beschermd werden. Het besluit in 2015 betekende een bescherming van de elektriciteitscentrale met de stoommachine met alle leidingen, pompen, condensator, de elektrische installaties met dynamo, alternator en schakelbord en ook de schoorsteen werd toen beschermd”, zegt erfgoedschepen Kurt Himpe (N-VA).

De schoorsteen en de stoommachine krijgen nu de titel ‘ZEN-monument’. “Het gebouw werd in 1936 gebouwd voor de stoommachine. Ondertussen is deze machine de grootst bewaarde stoommachine in Vlaanderen. De ketel en de oven zijn verdwenen. De schoorsteen, gebouwd in 1929, is dan weer beeldbepalend. Het is de hoogste en bijna enige overgebleven schoorsteen in Izegem. Vroeger waren er tientallen in de schoenen- en borstelstad”, besluit de erfgoedschepen.

(VDI)