Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Pierre Vangroenweghe van schrijnwerkmuseum overleden

Het Nieuwsblad

12 oktober 2019

In de Sint-Pieterskerk in Emelgem wordt vandaag zaterdag om 10.30 uur afscheid genomen van Pierre Vangroenweghe. Hij is op 5 oktober overleden na ziekte. De man staat bekend om zijn schrijnwerkersmuseum 'De Temmerman en zijn Alaam' in de Onze-Lieve-Vrouwstraat.

Pierre Vangroenweghe bouwde een collectie uit die teruggaat tot de 17de eeuw. Alles staat er in authentieke toestand. Het lijkt wel of de laatste 'temmerman' destijds gewoon de deur heeft dichtgetrokken.

“Het is een unieke collectie waar Pierre urenlang over kon vertellen”, zegt schepen van Erfgoed en Musea Kurt Himpe (N-VA), die hem talloze keren in zijn privémuseum bezocht. “Hij kon sappige verhalen vertellen waardoor de bezoekers tijdens de talloze rondleidingen aan zijn lippen hingen. Het mag gezegd dat Pierre als geen ander een uithangbord was voor het vakmanschap en erin slaagde om jong en oud onder te dompelen in de wondere wereld van het schrijnwerk en zijn technieken. Sinds 2013 hadden we met Pierre een zeer nauwe samenwerking en hij was altijd bereid om het museum open te stellen voor de publieksactiviteiten zoals Erfgoeddag en Open Monumentendag.”

Wat er met het privémuseum zal gebeuren is nog niet duidelijk. Wel werd onlangs de volledig inventarisatie afgewerkt. Dat gebeurde in samenwerking met het Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed (Etwie) en de erfgoedcel Terf.

(Frank Meurisse)