Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Open Monumentendag flitst bezoeker terug naar einde Eerste Wereldoorlog

www.hln.be

14 augustus 2019

Het einde van de Eerste Wereldoorlog is de rode draad doorheen Open Monumentendag op zondag 8 september. Zo kun je je laten fotograferen tussen de verwoeste gewesten, enkele iconische gebouwen bezoeken of deelnemen aan een fietstocht of wandeling die je meeneemt naar die tijd.

“Met De Gilde in de Kruisstraat, het huis Laloo in de Pieter Baesstraat en het huis Beyaert in de Bellevuestraat gooien drie iconische gebouwen de deuren open”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA). “De Gilde was het kloppende hart van de katholieke zuil en deed tijdens WO I dienst als lazaret. Het art decohuis Laloo werd ontworpen door architect Charles Laloo, die ook het ontwerp voor het voorgebouw van Eperon d’Or leverde, en kan eenmalig bezocht worden. Ook huis Beyaert, gebouwd in het interbellum, waar de voormalige wijnhandel Werbrouck gevestigd was, kan bezocht worden.” 

Schoentjesworp

In Eperon d’Or loopt een unieke tentoonstelling met originele stukken uit de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. “De bezoeker kan er zich laten fotograferen tussen de verwoeste gewesten en de foto meenemen naar huis”, legt conservator Hilde Colpaert uit. “Er zijn ook demonstraties van de ambachtelijke borstel- en schoenmakerij en kinderen kunnen een papieren stad anno 1915 bouwen.” 

Aan Eperon d’Or zullen ook oldtimers staan en om 16 uur is er een schoentjesworp met prijzen. Verder is er een wandeling die de deelnemer onderdompelt in de periode na de Eerste Wereldoorlog, de periode van de invoering van het algemeen enkelvoudig stemrecht voor mannen, nieuwe infrastructuur in Izegem, mooie herenhuizen van fabrikanten en sociale woningbouw. “Er is ook een fietstocht van tien kilometer door Emelgem, Kachtem en Izegem die de deelnemers laat proeven van de bouwprojecten die vanaf 1920 het groot tekort aan woningen in de stad moesten opvangen”, vult publieksmedewerker Lieven Lamote aan.

Tot slot gaat de voormalige drukkerij Strobbe ook eenmalig open voor beroeps- en amateurfotografen. “Het is na de fotoshoot in kasteel Wolvenhof en de kloostergebouwen van de Paterskerk de derde keer dat zo’n initiatief genomen wordt. Het was een stormloop en in een mum van tijd waren de tachtig beschikbare plaatsen volzet. Opnieuw een groot succes”, besluit erfgoedschepen Himpe. Meer info en inschrijven voor enkele activiteiten op www.eperondor.be.

(Charlotte Degezelle)