Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"Oost, west, Izegem best!"

Het Nieuwsblad

25 februari 2019

De Izegemse kunstacademie Art'iz is de derde grootste in de provincie. Het moet enkel Waregem en Roeselare laten voorgaan. Dat maakte minister Hilde Crevits zaterdag bekend in Izegem, waar ze zich meteen van haar meest “gansta” kant liet zien door zelf aan het rappen te slaan.

“Oost, west, Izegem best”, rapte Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zaterdag op het podium van het Herman Roelstraete-auditorium. Daar was de open dag in het kader van de 'Dag van de Academies' aan de gang. De minister bracht niet alleen een rap, duidelijk geïnspireerd op Izegemnaar Flip Kowlier, maar ze had ook goed nieuws bij. “De kunstacademie van Izegem is met 2.302 leerlingen de derde grootste van de provincie, na Waregem en Roeselare. Het deeltijds kunstonderwijs is aan een echte opmars bezig. Momenteel lopen in de provincie in totaal 38.000 leerlingen school in één van de 27 academies. Dat zijn er 5.000 meer dan 5 jaar geleden.”

Dankzij zesjarigen

De stijging is onder meer te verklaren door het nieuwe decreet deeltijds kunstonderwijs waardoor voortaan ook zesjarigen kunnen starten met muziek en woordkunst-drama. Eerder kon dit al voor dans en audiovisuele kunsten. Ook de bereikbaarheid speelt een rol. Hoe dichter de academie bij de leerlingen, hoe sneller die ingaan op het aanbod.

In Izegem is dit zeker het geval. Art'Iz telt ook filialen in de buurgemeenten en in Ingelmunster bijvoorbeeld kwam er nog een extra filiaal.

“Art'Iz schrijft een succesverhaal. Sinds we beeldende kunst en muziek en woord in één academie hebben samengevoegd, is het aantal inschrijvingen spectaculair blijven stijgen”, zegt schepen van Kunstonderwijs Kurt Himpe (N-VA). “We telden in vijf jaar tijd 600 inschrijvingen meer.”

Nieuw onderkomen

De diverse domeinen zijn niet louter administratief samengevoegd, binnenkort huizen ze ook samen. Nu zit het aanbod nog verspreid over twee sites.

“Nog tijdens de huidige bestuursperiode zullen we in de gebouwen van de voormalige drukkerij Strobbe de kunstacademie samen met de bib, het historisch archief, de heemkring en het dienstencentrum een nieuw onderkomen geven. Dit zal de kunstacademie nog meer slagkracht, ruimte en dynamiek geven.”

(Frank Meurisse)