Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Ontdek Izegem tijdens Erfgoeddag

Krant van West-Vlaanderen

12 april 2019

Erfgoeddag moet een pak bezoekers naar Izegem lokken. Eperon d'or, de voormalige elektriciteitscentrale, het schrijnwerkersmuseum en D'Oude Maalderij zwaaien op zondag 28 april de deuren open.

De focus ligt op vakmanschap en dat wil Izegem extra in de verf zetten. Het museum Eperon d'Or kan die dag gratis bezocht worden en er zijn tal van activiteiten die verwijzen naar het gebouw en de collectie. “Er is een workshop waarbij de deelnemers een eigen smartphonehoesje in imitatieleer of echt leer kunnen maken”, verduidelijkt conservator Hilde Colpaert. “Eperon d’Or zet ook de borstels in de kijker. Op Erfgoeddag kunnen de bezoekers zich onder handen laten nemen door een professionele barbier die ook uitleg geeft over baardborstels, scheerkwasten of snorrenborstels.”

Diezelfde dag is er ook een workshop voor gezinnen die er een wenskaartje met bladgoud kunnen bedrukken. In het museum zijn er ook tal van demonstraties die schoen en borstelmakers in de kijker zetten. “Een tiental vrijwilligers demonstreert hoe schoenen en borstels met de hand gemaakt werden. De bezoekers zullen horen én zien waar de bijnaam van de pekkers vandaan komt. De machinevrienden, die instaan voor het onderhoud en het op punt zetten van de machines, zetten ook hun beste beentje voor en tonen hoe de borstel- en schoenmachines werken.”

Bier en schrijnwerk

Ook de voormalige elektriciteitscentrale kan je ontdekken. “Izegem was één van de eerste steden in Vlaanderen met een eigen elektriciteitscentrale en we bezitten nog altijd de grootste stoommachine van het land”, zegt cultuurschepen Kurt Himpe. “Het museum Stoom en Stroom kan gratis bezocht worden en de bezoeker kan elektrische proefjes doen en de collectie werkende miniatuurstoommachines bewonderen.” Het schrijnwerkersmuseum in de OLV-straat is eveneens te bezoeken en ook brouwerij D'Oude Maalderij in de Ardooisestraat kan je ontdekken. (PVH)

Erfgoeddag: zondag 28 april van 10 tot 17 uur. Alle info op www.eperondor.be.

(Philippe Verhaest)