Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Kunstacademie Art'Iz schrijft verder aan succesverhaal

Krant van West-Vlaanderen

1 maart 2019

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bracht op de ‘Dag van de Academies’ een bezoek aan Art’Iz. Niet alleen klom ze op het podium om een rap te doen. Ze had ook goed nieuws bij: Art’Iz is intussen uitgegroeid tot de derde grootste academie van de provincie. Alleen Waregem en Roeselare tellen nog meer leerlingen.

“Een bijzondere eer voor Art’Iz”, reageert schepen van Kunstonderwijs Kurt Himpe (N-VA) op de prestatie van de kunstacademie. “Sinds de oprichting van kunstacademie Art’Iz waarbij de domeinen woord en muziek opnieuw samengevoegd werden met het domein beeld, is het aantal inschrijvingen spectaculair blijven stijgen. We kunnen echt wel spreken van een succesverhaal.”

Het kunstonderwijs zit in de lift. In West-Vlaanderen gaan ruim 38.000 leerlingen naar een academie. “Dat zijn er bijna 5.000 meer dan 5 jaar geleden”, zegt minister Hilde Crevits.

Hof van Commerce

“Dit schooljaar alleen al is er een stijging van 3.705 leerlingen ten opzichte van vorig schooljaar. Door het nieuwe decreet deeltijds kunstonderwijs kunnen nu ook 6-jarigen met muziek en woordkunst-drama starten. Eerder kon dit al voor dans en beeldende en audiovisuele kunsten. Daarnaast kunnen de leerlingen een jaar initiatie volgen waarbij ze alle domeinen leren kennen.”

Ter gelegenheid van de Dag van de Academies was de minister zelf te gast in Izegem. Daar liet ze haar creativiteit de vrije loop en rapte ze een tekst van ‘t Hof van Commerce, tot groot jolijt van de aanwezigen.

“West-Vlaanderen telt 27 academies en in 53 van de 64 West-Vlaamse gemeenten is er een aanbod deeltijds kunstonderwijs. De grootste academie is de kunstacademie van Waregem met 3.624 leerlingen, gevolgd door de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten van Roeselare met 3.602 leerlingen en Art’iz in Izegem prijkt met 2.302 leerlingen op de derde plaats”, becijferde de minister. Volgens haar is ook de afstand van thuis naar de academie een doorslaggevende factor om zich in te schrijven.

“Hoe dichter de academie bij de leerlingen, hoe meer leerlingen met kunst en cultuur in aanraking komen”, klinkt het. “Kunstonderwijs is een extra troef voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling en het verbreedt de blik. In Vlaanderen is er een sterke traditie van deeltijds kunstonderwijs. Veel van de grote Vlaamse artiesten werden trouwens op de academies geprikkeld om hun talenten te ontwikkelen.”

Enorme toename

Schepen Kurt Himpe nam er de Izegemse cijfers even bij. “Tijdens het schooljaar 2014-2015 noteerde de kunstacademie 1.785 inschrijvingen. In dat schooljaar nam de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord opnieuw de Izegemse afdeling van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten onder de vleugels en werd de Kunstacademie Art’Iz opgericht. Dat zorgde voor een enorme toename van het aantal inschrijvingen. Het volgende schooljaar waren er al 1.945 inschrijvingen en dat nam elk jaar toe. Dit schooljaar hebben we 2.368 inschrijvingen”, verduidelijkt schepen Himpe. “In vijf jaar tijd zijn dat bijna 600 inschrijvingen méér.”

En de toekomst oogt nog altijd rooskleurig. “In de gebouwen van de voormalige drukkerij Strobbe zal Art’Iz, samen met de bibliotheek, het historisch archief, de heemkundige kring en het dienstencentrum tijdens deze bestuursperiode een nieuw onderkomen krijgen”, verduidelijkt hij. “Daardoor komen de drie domeinen woord, muziek en beeld samen onder één dak in plaats van de twee huidige locaties in de Kruisstraat en de Wijngaardstraat en kan er een kruisbestuiving ontstaan tussen de Kunstacademie en de andere diensten. Grootse plannen die Art’Iz nog meer slagkracht, ruimte en dynamiek zullen geven”, besluit de onderwijsschepen.

(MI)