Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"Izegem is veel meer dan alleen borstels en schoenen, ook schrijnwerk verdient aandacht"

Het Nieuwsblad

17 augustus 2019

“Een huzarenstuk.” Zo omschrijft schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA) de inventarisatie van het schrijnwerkersmuseum van Pierre Vangroenweghe. Anderhalf jaar was ervoor nodig. “De stad heeft veel meer erfgoed dan alleen de borstels en de schoenen.”

De inventarisatie gebeurde door middel van een samenwerkingsproject tussen het Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed (Etwie) en de erfgoedcel Terf.Die inventaris is nu afgerond. Het schrijnwerkersmuseum van Pierre, zelf oud-schrijnwerker, bevat een schat aan unieke werktuigen, machines en zeldzame houten creaties. De collectie gaat terug tot de 17de eeuw en is ondergebracht in een zorgvuldig gerestaureerd koetsgebouw uit 1903. “De stad heeft veel meer erfgoed dan alleen de borstels en de schoenen”, knipoogt bezieler Pierre Vangroenweghe.

Wat hij heeft samengebracht, tart alle verbeelding. De Etwie en Terf hadden er dan ook een flinke kluif aan om alles te registreren. “De grootste uitdaging was de omvang en diversiteit van de collectie”, zegt Etwie-medewerker Robin Debo. “In tegenstelling tot veel verzamelaars ging het bij hem niet alleen om het gereedschap. Hij bracht afgewerkte producten bijeen om gericht te kunnen tonen wat een vaardige houtbewerker kon maken en welke slimme oplossingen ze soms bedachten. Vandaar dat je in het museum bijvoorbeeld een uitzonderlijke collectie glas mét productiefoutjes aantreft. Want juist door de foutjes in het glas kan Pierre vertellen hoe de productietechnieken geëvolueerd zijn en welke impact dat voor een schrijnwerker had op de constructie van een raam.”

Tijdens de registratie werd de omvangrijke verzameling ingedeeld in deelcollecties. Er werd beschreven waar welke stukken liggen, ze werden ter referentie gefotografeerd en de functie of link met een bedrijf, persoon of gemeente beschreven. Van bepaalde collectiestukken werd ook een filmpje gemaakt om het gebruik ervan te verduidelijken. “Als amuse”, geeft schepen Himpe mee. “En er kwam reactie op, met nieuwe informatie of mensen die nog stukken hadden. Er kwamen zelfs schrijnwerkers uit Antwerpen of Brussel op af.”

Uiteraard zijn schaven, zagen, hamers en handboren goed vertegenwoordigd, vlijmscherp en klaar voor gebruik. “Maar wel in die mate dat het zweet van de schrijnwerker er nog in zit”, zegt Pierre Vangroenweghe. De kracht van de collectie bestaat er volgens hem ook in dat alle bijbehorende materiaal werd verzameld, waardoor hij een volledig verhaal kan brengen.

Bepaalde collectiestukken hebben een interessante link met de stad. Zo is er een uniek raam met rolluik van J. WindelsDusselier, dat nog dateert van eind jaren 1800. Dat bedrijf groeide verder uit tot de bekende Izegemse firma Winsol.

(Frank Meurisse)