Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Historische foto's belichten rijke verleden van Izegem

Het Nieuwsblad

21 februari 2019

Izegem zet voortaan periodiek met een reeks historische foto's de ambachtelijke en industriële geschiedenis van de stad in de kijker.

“We trekken het project op gang met de enorme fabrieksbrand die 49 jaar geleden woedde in het bedrijf Tanghe”, zegt schepen van Erfgoed en Archief Kurt Himpe (N-VA).

Op 26 februari 1970 brak er 's morgens brand uit in het bedrijf Tanghe in de Papestraat. In een mum van tijd stond alles in lichterlaaie. Er vond ook een reeks explosies plaats, waardoor het bedrijfsgebouw van drie etages in elkaar stortte.

De schade werd in die tijd geraamd op vijftig miljoen Belgische frank (ca. 1,250 miljoen euro). “Het bedrijf werd nooit heropgericht en is daardoor een van de symbolen van de teloorgang van de schoennijverheid die ooit zoveel voor de stad Izegem betekende”, zegt Himpe.

Het is de bedoeling zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met het ambachtelijke en industriële verleden van de stad.

In de straat en huiskamer

Er wordt heel breed gewerkt. “Regelmatig zullen foto's geprojecteerd worden op het scherm op de Grote Markt en ook verspreid worden via de sociale media van het museum Eperon d'Or”, zegt conservator Hilde Colpaert. “Op die manier brengen we de rijke industriële geschiedenis in het straatbeeld en in de huiskamer.”

In de Papestraat is nu al als eerbetoon een plein genoemd naar de stichter van het bedrijf, Cyriel Tanghe. “Om voldoende materiaal te hebben, kan uit het stadsarchief en het archief van Eperon d'Or geput worden en er wordt samengewerkt met de heemkring Ten Mandere.”

(Frank Meurisse)