Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Helft van alle tandenborstels wereldwijd geproduceerd heeft link met Izegem

Het Nieuwsblad

23 maart 2019

Izegem is de stad van schoenen en borstels. Na een uitgebreid boek over de schoenen, is er nu Borstels.Brushes.Brosses, een boek dat het verleden van de borstelnijverheid vertelt.

De helft van de bijna tien miljard tandenborstels die wereldwijd geproduceerd worden, rollen van een Izegemse machine of hebben een andere link met de stad. Dit is te danken aan het familiebedrijf Boucherie, dat na een fusie met Borghi een wereldspeler werd. Anders dan de schoenenindustrie, die bijna volledig verdwenen is, bleek de borstelnijverheid resistenter.

Er zijn niet alleen de Boucheriemachines. Er zijn ook nog de bedrijven Colpaert, Decof, PDC Brush, Dux International, Bhobo Brush en Essef, actief in de stad of elders, maar dan wel met Izegemse roots.

"De borstelmakerij 2.0", noemt schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA) ze. "De borstelmakerij bestaat dankzij hen nog in Izegem, weliswaar compleet getransformeerd met minder personeel, meer automatisatie, een grote productie en een professioneel management. Het predicaat van 'borstelstad' wordt dus op een andere manier dan vroeger geclaimd."

Tweede adem

Toch zag het er ooit beroerd uit. Rond 1930 waren er tot 2.750 borstelmakers aan de slag. "Maar vanaf 1929 sputterde de wereldeconomie en dat liet zich ook voelen in Izegem. De export was te sterk afgestemd op Engeland en zijn kolonies en er volgde een scherpe daling in de ontwikkeling van de borstelnijverheid", legt stads- en museumgids José Naert uit. "Eigenlijk beleefden ze toen al een Brexit avant la letter." Maar het overlevingsinstinct van de borstelsmakers was groeter dan dat van de schoenmakers en ze vonden een tweede adem.

Muuropschrift

De hele borstelgeschiedenis van verleden tot toekomst werd in een mooi boek gegoten. Dat kon niet uitblijven, nadat in 2017 de publicatie Chaussures d'Iseghem van de drukpersen was gerold. Nu pakt museum Eperon d'Or dus uit met een lijvig boek over de borstelnijverheid. Het kreeg de naam Borstels. Brushes. Brosses. "Vroeger stond op de muur van een borstelfabriek vlakbij het station het opschrift 'Borstels. Brushes. Brosses.' De treinreizigers konden er niet naast kijken."

"In het boek is er ook aandacht voor de arbeidssituatie van de borstelsmakers, de sociale verenigingen, de werking en de organisatie van de borstelfabrieken, de productie en de verhandeling", zegt Piet Van Coillie, die als wetenschappelijk medewerker van Eperon d'Or de eindredactie op zich nam. "De publicatie is een eerbetoon aan de duizenden mensen die in de borstelnijverheid werkten. Maar ook een hulde aan de bedrijven die nog altijd actief zijn en de economische geschiedenis van onze stad verder doen leven en bloeien." 

(Frank Meurisse)