Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Grote Markt en Korenmarkt krijgen toeristische belevingsborden

www.hln.be

14 juni 2019

Op de Grote Markt en Korenmarkt in Izegem prijken voortaan twee nieuwe toeristische belevingsborden. Die moeten de Izegemnaars en toeristen helpen een lokaal stukje geschiedenis te ontdekken.

De belevingsborden zijn opgesteld in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. In 2017 werden al twee borden geplaatst in dezelfde stijl in de Prins Albertlaan. Dat gebeurde naar aanleiding van de aanleg van het wandelpad langs de spoorweg tussen het station en Eperon d’Or. Thema’s toen waren de spoorweg en de stedelijke elektriciteit. “De infoborden zijn ook een extra gelegenheid voor de stadsgidsen om tijdens de gidsbeurten in onze stad de deelnemers onder te dompelen in onze geschiedenis”, zegt schepen van Toerisme Lisbet Bogaert.

Stukje lokale geschiedenis

“Beide markten vormen van oudsher het centrum van de stad waar alle handel gebeurde. De lakenhal, die in het midden tussen beide markten stond, was zowat de spil daarvan”, weet erfgoedschepen Kurt Himpe (N-VA). “De Izegemse lakenhandel was zo toonaangevend voor de grote regio dat de Gentenaren zich bedreigd voelden. Zowel in de vijftiende als in de zestiende eeuw zakten ze naar Izegem af om de hal in brand te steken. Na de tweede brand werd de hal niet meer heropgebouwd, de ruïne bleef nog lang een bezienswaardigheid.”

“Op de Grote Markt waren tot halfweg vorige eeuw vooral winkels gevestigd. Er is al een wekelijkse markt sinds 1525. De aanwezigheid van een waterput en een schandpaal bewijzen de eeuwenlange centrale functie. Maar ook een reeks latere, merkwaardige gebouwen bevestigen de belangrijke positie van deze marktplaats. Er waren filmzaal Patria en het socialistisch ontmoetingshuis Germinal. Nu zijn nog de herenwoning van schoenfabrikant Polydor Decoene (huidig ’t Kopje Koffie) en de apothekerswoning Wyffels (hoekhuis volledig vernieuwd) als getuigen overgebleven”, verduidelijkt conservator Hilde Colpaert.

De borden zijn een realisatie van Eperon d’Or, de gidsenvereniging en de heemkundige kring. De stad en erfgoedcel BIE/TERF zorgden voor de financiering.

(Valentijn Dumoulein)