Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Grootste stoommachine werkt straks weer als vroeger (maar dan zonder stoom)

Het Nieuwsblad

7 november 2019

Een subsidie zet de Izegemse stoommachine straks opnieuw in beweging. Het gaat om de grootste bewaarde stoommachine van het land. Ze leverde in het begin van de 20ste eeuw elektriciteit voor de hele stad en wordt nu helemaal in ere hersteld.

De grootst bewaarde stoommachine van het land staat in Izegem. De voormalige elektriciteitscentrale is intussen omgedoopt tot Museum van Stoom en Stroom. Na een tijd van stilstand kan ze straks weer draaien als voorheen. Alleen zal stoom er niet meer aan te pas komen: de stoomketels zijn intussen verwijderd.

“Op het einde van de 19de eeuw liet het stadsbestuur een eigen centrale bouwen die Izegem moest voorzien van stroom. De inhuldiging vond plaats in 1901. Maar ook daarna bleven de Izegemse ingenieurs niet stilzitten. De installatie werd gestaag uitgebouwd en in 1936 kwam er een nieuwe stoommachine bij, een kolos van 110 ton”, zegt conservator Hilde Colpaert.

De tandem compound-stoommachine werd in 1966 voor de laatste keer gebruikt. Pas in 1991 zette het stadsbestuur samen met Stoomstichting Vlaanderen de eerste stappen om de machine officieel in ere te herstellen. Met een elektromotor die toen geïnstalleerd werd, kon ze al even draaien om de werking te demonstreren. Maar bepaalde onderdelen waren na de lange jaren stilstand vastgelopen en liepen schade op. Om een herhaling te vermijden werd een deel van de machine losgekoppeld. “Tot nu toe was die situatie eigenlijk niet veranderd. Eén van de belangrijkste onderdelen van de machine bleef inactief”, verduidelijkt schepen van Erfgoed en Musea Kurt Himpe (N-VA).

Maar daar komt nu verandering in. Naar aanleiding van een projectoproep van de Stichting Monumentenstrijd sleepten de Izegemse Stoomvrienden, die zich vrijwillig inzetten voor het onderhoud van de machine, een subsidie in de wacht. “We willen bepaalde onderdelen opnieuw in gietijzer laten maken”, zegt Eddy Stragier van de Izegemse Stoomvrienden. “Daardoor zal er weer beweging in de machine komen. Maar daarnaast zullen we ook zorgen voor belichting en spiegels in de stoommachine, waardoor de werking optimaal zichtbaar zal worden voor de bezoekers. Doordat de cilinder en de bewegende onderdelen al tientallen jaren stil staan, moet ook het smerend circuit in orde gebracht worden. Een huzarenstuk dat klaar zal zijn tegen oktober 2020.”

Een vijftal vrijwilligers van de groep Stoomvrienden zal de handen uit de mouwen steken om dat helemaal klaar te spelen.

Een onafhankelijke jury van experten inzake erfgoed en vrijwilligerswerk analyseerde 26 dossiers en het Izegemse project eindigde bij de acht laureaten. Daardoor kan er 6.500 euro extra geïnvesteerd worden in dit stukje industrieel erfgoed.

(Frank Meurisse)