Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Focus op einde van Wereldoorlog I

Krant van West-Vlaanderen

30 augustus 2019

Op zondag 8 september richt Open Monumentendag de schijnwerpers op het einde van de Eerste Wereldoorlog. Drie iconische gebouwen gooien de deuren open.

Nog heel wat panden in hartje Izegem herinneren aan de Eerste Wereldoorlog en drie daarvan zijn op zondag 8 september te bezoeken. “De Gilde in de Kruisstraat, het Huis Laloo in de Pieter Baesstraat en het Huis Beyaert in de Bellevuestraat zijn drie iconische panden met een duidelijke link richting Wereldoorlog I”, verduidelijk schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA).

Het gebouw De Gilde was het kloppende hart van de katholieke zuil en deed tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst als lazaret. Het art-decohuis Laloo werd ontworpen door architect Charles Laloo, die ook het ontwerp voor het voorgebouw van Eperon d’Or leverde. Tijdens Open Monumentendag kan de woning eenmalig bezocht worden. Ook het Huis Beyaert, gebouwd tijdens het interbellum en waar de voormalige wijnhandel Werbrouck gevestigd was, kan bezocht worden.

Schoentjesworp

In Eperon d’Or is er dan weer een unieke tentoonstelling met originele stukken uit de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. De bezoeker kan er zich laten fotograferen middenin de verwoeste gewesten en de foto meenemen naar huis”, verduidelijkt conservator Hilde Colpaert. “Er zijn ook demonstraties van de ambachtelijke borstel- en schoenmakerij en kinderen kunnen een papieren stad anno 1915 bouwen. Aan Eperon d’Or zullen ook oldtimers staan. Om 16 uur is er aan de museumsite ook de schoentjesworp en iedereen die een schoentje kan vangen, ontvangt een mooie prijs. De gouden schoenen leveren een hoofdprijs op.”

Tijdens Open Monumentendag kan je ook deelnemen aan een wandeling die je onderdompelt in de periode na WO I. “Dan werd het algemeen enkelvoudig stemrecht ingevoerd voor mannen, kreeg Izegem een compleet nieuwe infrastructuur en werden er mooie herenhuizen van de fabrikanten en sociale woningen gebouwd.” Er is ook een fietstocht van 10 km door Emelgem, Kachtem en Izegem die je laat proeven van de bouwprojecten die vanaf 1920 het groot tekort aan woningen in de stad moesten opvangen.

Diezelfde dag wordt ook de voormalige Drukkerij Strobbe eenmalig opengesteld voor beroeps- en amateurfotografen. “Het is na de fotoshoot in kasteel Wolvenhof en de kloostergebouwen van de Paterskerk de derde keer dat zo’n initiatief genomen wordt. In een mum van tijd waren de plaatsen volzet”, stelt Kurt Himpe.

Info over starturen en eventuele inschrijvingen vind je op www.eperondor.be.

(PVH)