Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Eperon d'Or ontvangt unieke borstelcatalogus

Krant van West-Vlaanderen

15 februari 2019

Schepen Kurt Himpe en conservator Hilde Colpaert van Eperon d’Or waren in hun nopjes met de schenking die Carl Decoopman bij had. De oud-zaakvoerder van borstelbedrijf PDC Brush overhandigde een catalogus uit eind de jaren 1800 met daarin tal van handgetekende en -geschilderde borstels.

Ze moeten er nog even over nadenken hoe ze de recentste aanwinst voor het museum Eperon d’Or precies gaan exposeren, maar trots zijn ze zeker met de schenking van Carl Decoopman. Hij had een catalogus bij van een voormalig borstelbedrijf in het Franse Poitiers. “Het bevat borstels op ware grootte, met de hand getekend en geschilderd”, toont schepen Himpe. “Het gaat om één van de oudste catalogi uit Frankrijk.”

“In het werk staan heel wat vergeten borstelmodellen”, zegt Hilde Colpaert. “Zoals een lampenborstel, hoedenborstel, wasborstel en zelfs een biljartborstel.” Na wat verder bladeren in het boek blijkt zelfs een borstel te bestaan om knopen op te blinken. Het werk is afkomstig van de Manufacture de brosse Barot. Na wat opzoekwerk in het museum kon een en ander over dat bedrijf teruggevonden worden.

Het boek was niet helemaal een onbekende voor het Izegemse museum. “Ooit hebben we het zelfs in bruikleen gehad”, aldus Hilde Colpaert. Maar dat het ooit definitief tot de Izegemse museumcollectie zou gaan behoren, dat was totaal onverwacht.

“Ik kon het boek destijds aankopen via een vertegenwoordiger”, vertelt Carl Decoopman. “Ik kon de prijs wat drukken door bij die vertegenwoordiger de grootste bestelling ooit bij hem te plaatsen. Maar ik heb er toen toch enkele honderdduizenden Belgische franken voor gegeven.”

Het boek was een pronkstuk in de toonzaal van zijn bedrijf. En ook de reden tot het creëren ervan eind jaren 1800 begin 1900 moet gelijkaardig geweest zijn. Toch schenkt Carl Decoopman het nu weg. “Het kan beter in het museum een plaats krijgen dan dat het op zolder stof ligt te vergaren. Het is nu ook niet zo dat ik er elke week nog in keek”, lacht hij.

Het museum Eperon d’Or ontvangt jaarlijks heel wat schenkingen, maar dit is toch wel een heel unieke. De tekeningen zijn dus levensgroot uitgevoerd en ingeplakt en vervat in een lederen houder. Het is nog even uitzoeken hoe het werk gepresenteerd kan worden, want het boek is jarenlang dichtgebleven. Het nu op één pagina laten openliggen zou wellicht nefast zijn voor het papier en de tekeningen. “Toch kan het minstens nog eens 100 jaar megaan”, gaf Carl Decoopman nog mee.

(MI)