Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Eperon d'Or krijgt historisch borstelboek

Het Nieuwsblad

30 januari 2019

Een koperen knoop, een biljart, een lampenkap en parket hebben allemaal iets gemeen: er bestaat een borstel voor. Dat blijkt uit een borstelcatalogus uit de periode 1890-1900, die museum Eperon d'Or geschonken kreeg.

De schenker is Carl Decoopman, gewezen zaakvoerder van PDC Brush. “Via een vertegenwoordiger kon ik het ruim honderd jaar oude boek destijds op de kop tikken. Ik heb er enkele duizenden euro's voor neergeteld. Het pronkstuk kon toen in de toonzaal van ons bedrijf op veel belangstelling rekenen”, aldus Decoopman. Maar omdat hij er niet vaak meer in keek, besloot hij het aan het Izegemse museum te schenken.

“Het is een wel héél uniek exemplaar”, reageert conservator Hilde Colpaert enthousiast. “In de catalogus staan veel vergeten modellen zoals een lampenborstel, hoedenborstel, wasborstel of zelfs een biljartborstel. Stuk voor stuk met de hand getekend, ingekleurd en ingekleefd in een lijvig lederen werk. De borstels staan er op ware grootte in.”

De catalogus is afkomstig van de Manufacture de brosse Barot uit Poitiers in Frankrijk. Ooit hebben ze die in Izegem zelfs in bruikleen gehad. Nu wordt het werk permanent aan het museum toegewezen. “Het gaat om een van de oudste catalogi uit Frankrijk”, weet schepen van Musea Kurt Himpe (N-VA). “Het museum ontvangt jaarlijks heel wat schenkingen waardoor de collectie kan aangevuld worden, maar dit is wel heel bijzonder.”

Niet zomaar in bladeren

In het museum gaan ze nu uitzoeken hoe ze de catalogus optimaal kunnen presenteren. “Het kan niet de bedoeling zijn dat mensen er zomaar in gaan bladeren. Het boek is ook jarenlang gesloten gebleven, we moeten opletten met het effect van licht”, zegt Colpaert nog. De schenking wordt ook nog officieel bekrachtigd door de gemeenteraad.

(Frank Meurisse)