Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Enige en laatste kans om foto's te maken in leegstaande drukkerij Strobbe

Het Nieuwsblad

29 juni 2019

Na die van het kasteel Wolvenhof en het Patersdomein gaan nu de deuren van de gewezen drukkerij Strobbe open voor fotografen. Het is het derde jaar op rij dat het stadsbestuur een dergelijk initiatief neemt.

Schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA) neemt voor de derde keer het initiatief om een locatie open te stellen voor beroepsen amateurfotografen.

Twee jaar geleden werd in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen het kasteel Wolvenhof opengesteld en vorig jaar waren de Paterskerk en het aangrenzende kloostergebouw aan de beurt. Dat was telkens een heel groot succes en voor heel wat fotografen smaakte dit duidelijk naar meer.

Op zondag 8 september gaat de voormalige drukkerij Strobbe een dag open.

“Na een kasteel en een kerkelijk gebouw wilde ik dit jaar een voormalig industrieel gebouw op het lijstje. Na contact met de familie Strobbe was er al snel een akkoord om mee te werken aan het initiatief”, verduidelijkt de schepen. “We organiseren het bewust op Open Monumentendag.”

Drukkerij Strobbe werd in 1890 opgericht door de broers Aloïs, Cyriel en Henri Strobbe en was eerst in de Brugstraat gevestigd. Maar 127 jaar na de start viel definitief het doek over de activiteiten van het familiebedrijf.

In 2014 werd de drukkerij in Izegem stopgezet en twee jaar later werden ook de hoofdzetel en de magazijnen verhuisd.

Het pand draagt een hele historiek met zich mee. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de drukkerij gedeeltelijk in beslag genomen door de Duitse bezetter.

Na de oorlog werd de oude verbouwd en met een verdieping verhoogd. In 1965 werd gestart met de bouw van een nieuwe drukkerij. In 1990 was er dan de constructie van het grote magazijn.

Nieuwe bestemming

De gebouwen van drukkerij Strobbe krijgen binnenkort een nieuwe bestemming. “Er komt een geïntegreerde kunstacademie en bibliotheek en ook het historisch stadsarchief en de heemkundige kring zullen er onderdak krijgen”, zegt de schepen.

“Maar we willen fotografen nog een laatste kans geven om foto's te nemen van het interieur van het iconische gebouw. Niet alleen de kantoorgebouwen worden opengesteld, ook in de imposante fabriekshallen en de magazijnen zullen foto's genomen kunnen worden, soms met een prachtig uitzicht op de stad. In een deel van de gebouwen staat nog historisch drukmateriaal.”

Net zoals vorige jaren moeten fotografen zich eerst registreren. Drukkerij Strobbe zal op 8 september van 10 tot 18 uur open zijn en er kunnen tien fotografen per uur binnen.

INFO

Registreren kan vanaf 15 juli op de website van Eperon d'Or.

(Frank Meurisse)