Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Collectie museum rond schrijnwerk wordt opgelijst

Het Laatste Nieuws

7 januari 2019

De collectie schrijnwerkersmateriaal uit het privémuseum van Pierre Vangroenweghe in de Onze-Lieve-Vrouwstraat in Izegem zal geďnventariseerd worden. 

"De collectie gaat terug tot de zeventiende eeuw en is ondergebracht in een gerestaureerd gebouw uit 1903", zegt erfgoedschepen Kurt Himpe (N-VA). "Pierre Vangroenweghe is zelf oud-schrijnwerker en kan als geen ander vertellen over de collectie. Zulke unieke schatten en vertellingen mogen niet verloren gaan en daarom hebben de regionale erfgoedcel TERF, expertisecentrum voor erfgoed ETWIE en Pierre Vangroenweghe de handen in elkaar geslagen om de collectie te inventariseren", verduidelijkt Himpe, die ook voorzitter van de erfgoedcel is. 

"In de eerste plaats is er de inventarisatie zelf, maar TERF en ETWIE brengen de collectie ook onder de aandacht", legt stafmedewerker Hugo Verhenne van TERF uit. "Via de website kan de inventarisatie gevolgd worden en het gebruik van bepaalde collectiestukken wordt ook gefilmd." Vangroenweghe wil met zijn collectie aantonen hoe mooi het vak houtbewerking kan zijn en welke slimme technieken vakmensen bedenken om objecten te maken. "Zijn verzameling beperkt zich daarom niet alleen tot het gereedschap van de schrijnwerker. Uiteraard zijn schaven, zagen, hamers en handboren goed vertegenwoordigd, allemaal goed onderhouden en klaar voor gebruik. Maar de kracht van de collectie bestaat erin dat hij ook al het bijbehorend materiaal, zoals deurbeslag, soorten glas, verf, verpakkingen, nagels, en de afgewerkte producten, zoals deuren, ramen, luikjes, trappen, balustrades, parketvloeren, kasten, toonbanken, tafels, bedden, stoelen en wiegjes, verzamelt", besluit Verhenne.

(VDI)