Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Cadeau voor Eperon d'Or: akte die bewijst dat fabriek hofleverancier was

Het Laatste Nieuws

23 april 2019

Stadsmuseum Eperon d’Or heeft recent enkele mooie schenkingen gekregen. Dat de voormalige schoenfabriek hofleverancier was, is duidelijk te zien op de voorgevel van het gebouw, maar blijkt nu ook uit de originele aktes.

De aktes komen van het Hof van het Groot-Hertogdom Luxemburg en van België.  “Een bijzondere aanwinst voor het museum, vooral omdat de schenking gebeurde door de familie Vandommele, de voormalige eigenaars van de schoenfabriek waarin nu de industriële erfgoedsite ondergebracht is”, vertelt erfgoedschepen Kurt Himpe (N-VA). “Eperon d’Or werd in 1927 hofleverancier voor de koninklijke familie van België en in 1933 voor het Groot-Hertogdom Luxemburg, wat uiteraard een bijzondere eer was en dat werd dan ook op de voorgevel van het art-decogebouw aangebracht.

“De schenking komt uit de nalatenschap van Philippe Vandommele, die de zoon was van Tillo Vandommele”, aldus conservator Hilde Colpaert.

 “In de schenking zitten ook originele foto’s over de bouw van Eperon d’Or en foto’s van in de toenmalige fabriek. Daarnaast kregen we ook een twaalf paar schoenen van Eperon d’Or uit de jaren 40 en 50 - de fabriek ging failliet in 1967- en twee paar zijden schoenen uit de Verenigde Staten. De schenking omvat ook enkele loonboeken en talrijke boeken in verband met schoenen en schoenmode.”

(Valentijn Dumoulein)