Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Boek 'Izegemse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog' komt gratis online

www.kw.be

15 april 2019

Het boek is namelijk uitverkocht en een herdruk komt er niet. "Om tegemoet te komen aan de vele vragen, wordt het vanaf woensdag 8 mei online gezet op de website van het museum Eperon d'Or", zegt de Izegemse schepen voor Erfgoed Kurt Himpe.

Dit jaar wordt de 75ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. "Izegem werd voor het eerst rechtstreeks geconfronteerd met de oorlogsactiviteiten op 25 mei 1940 toen een Duits vliegtuig een reeks bommen gooide op de stad", vertelt schepen voor Erfgoed Kurt Himpe (N-VA). "De bommen vielen in een lijn over het Blauwhuis, Ave Maria, de Marktstraat, de Korenmarkt en de Kruisplaats. Het einde van de oorlogsperiode kwam er toen op 8 september 1944 vanuit de richting Sint-Eloois-Winkel geallieerde pantserwagens Izegem binnenreden. Maar dat betekende niet het einde van de ellende, want op 15 november viel een uit koers geraakte V-bom op de Bosmolens en maakte er nog een aantal slachtoffers."

"In dit herdenkingsjaar gebruiken we de verhalen van de getuigen die geïnterviewd werden naar aanleiding van een groots project in 2012 waaraan stad Izegem, de heemkundige kring Ten Mandere, de intergemeentelijke erfgoedcel en de scholen Prizma Campus VTI en Prizma Campus Instituut de Pélichy werkten. Dit resulteerde in het boek 'Izegemse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog' en een radioprogramma dat uitgezonden werd op radio IRO", zegt Himpe. "De honderden exemplaren van het boek werden in een mum van tijd verkocht, maar we krijgen nog vaak de vraag of het boek beschikbaar is."

Het initiatief is ook een eerbetoon aan de dertien getuigen die hun verhaal deden uit de oorlogsperiode "De stad Izegem laat dit niet zomaar voorbijgaan en zet vanaf 8 mei, V-dag (het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog), dus een reeks getuigenissen en foto's online op eperondor.be", voegt schepen Himpe er nog aan toe. "Deze getuigen leefden, werkten of woonden in de oorlogsjaren in Izegem. Een aantal onder hen zijn intussen overleden en gelukkig hebben we hun verhaal enkele jaren geleden kunnen publiceren".

(Jos Remaut)