Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Bezieler schrijnwerkersmuseum overleden

www.kw.be

12 oktober 2019

Vanochtend werd in de Sint-Pieterskerk in Emelgem afscheid genomen van Pierre Vangroenweghe (73). Hij was de bezieler van het schrijnwerkersmuseum 'De Temmerman en zijn Alaam' dat hij uitbouwde in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. Vangroenweghe is overleden na ziekte.

Het privémuseum in de Onze-Lieve-Vrouwestraat is heel bijzonder. Het beschikt over een collectie die teruggaat tot de 17de eeuw. "Een unieke collectie waar Pierre urenlang over kon vertellen. Sappige verhalen waardoor de bezoekers tijdens de talloze rondleidingen aan zijn lippen hingen", zegt schepen van Erfgoed en Musea Kurt Himpe (N-VA) die talloze keren Pierre in zijn privémuseum bezocht. "Het mag gezegd dat Pierre Vangroenweghe als geen ander een uithangbord was voor het vakmanschap en er in slaagde om jong en oud onder te dompelen in de wondere wereld van het schrijnwerk en de technieken."

Geregeld stelde Pierre Vangroenweghe het museum open voor het publiek. "Sinds 2013 hadden we met hem een heel nauwe samenwerking en hij was altijd bereid om het museum open te stellen voor de publieksactiviteiten zoals Erfgoeddag en Open Monumentendag. Als het schrijnwerkersmuseum op het programma stond, dan was het telkens gegarandeerd een stormloop", aldus nog schepen Himpe.

Pierre Vangroenweghe laat zijn vrouw Cecile Deconinck na, er zijn ook drie kinderen en zeven kleinkinderen. Wat er met het museum zal gebeuren in de toekomst is niet duidelijk. Onlangs werd wel de volledig inboedel geďnventariseerd door het Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed (Etwie) en de erfgoedcel Terf. Iets waar Pierre graag zijn medewerking aan verleende.