Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Beiaard zingt het al 250 jaar uit

Het Nieuwsblad

6 april 2019

Sinds begin deze maand laat de beiaard vier nieuwe zomerdeuntjes weerklinken. Ze zijn een cadeau voor de klokkentoren die dit jaar 250 jaar bestaat. Naar aanleiding van die verjaardag heeft het stadsbestuur ook plannen met de panoramaschildering die aan het beiaardklavier prijkt.

Al 250 jaar weerklinkt beiaardmuziek vanuit de toren van de Sint-Tillokerk. Daarin hangt een beiaard van 47 lokken met een gezamenlijk gewicht van zo'n tien ton.

“Rond 1550 was er al sprake van een soort klokkenspel in Izegem, maar de eigenlijke oprichting van een volwaardige beiaard gebeurde in 1768”, zegt schepen van Cultuur en Erfgoed Kurt Himpe (N-VA). “Toen is een aantal oudere klokken versmolten en werd een reeks nieuwe klokken besteld in Doornik.”

De beiaard in zijn huidige vorm bestaat al 95 jaar. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de klokken immers geroofd door het Duitse leger. “Na de oorlogsjaren kwamen er meer dan 30 nieuwe klokken in de toren, en in 1924 werd de nieuwe beiaard plechtig ingespeeld”, vertelt de Izegems stadsbeiaardier Koen Cosaert, ook directeur is van de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen.

“De beiaardmuziek is een niche, maar in Izegem wordt er traditioneel heel wat aandacht aan besteed. Zo zijn er sinds 1983 beiaardconcerten en een werkgroep zal binnenkort het programma voor 2019 bekendmaken. Vorig jaar werd naar aanleiding van het einde van de Eerste Wereldoorlog ook een wedstrijd georganiseerd voor nieuwe melodieën voor het automatisch spel van de beiaard. Sinds 11 november kon je al nieuwe wintermelodieën horen en op 1 april werden die opgevolgd door vier vrolijke zomerdeuntjes.”

De stad Izegem heeft naast Koen Cosaert, stadsbeiaardier sinds 1990, ook de jongste stadsbeiaardier van het land. Florian, zoon van Koen, werd in 2014 aangesteld door de stad.

Ook met de Tweede Wereldoorlog heeft de beiaard een link. “Bij het klavier in de toren werd toen een prachtig panoramabeeld geschilderd”, zegt schepen Kurt Himpe nog.

“Blijkbaar kreeg een aantal mensen de opdracht om dat schilderwerk uit te voeren, om te vermijden dat ze verplicht tewerkgesteld zouden worden in Duitsland. Aangezien we dit jaar het einde van die oorlog herdenken, hebben we alvast plannen om iets te doen met dat verborgen stukje kunst.”

(Frank Meurisse)