Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Zestig jaar oude watertoren moet droogte in de toekomst voorkomen

Het Nieuwsblad 

7 maart 2018

Provincieraadslid en schepen van Izegem Kurt Himpe (N-VA) laat onderzoeken of een oude waterleiding terug in gebruik kan genomen worden. De leiding voorzag destijds vlasboeren van water. “Nu zou die uitstekend dienst kunnen doen in droge zomers.”

Het voormalige waterleidingnet en de watertoren van de Verenigde Roters opnieuw activeren. Dat is het voorstel van Kurt Himpe om droogte tegen te gaan. “Vorig jaar werd de provincie getroffen door grote waterschaarste. Met het waterleidingnet dat van het kanaal Roeselare-Leie tot in Sint-Eloois-Winkel loopt, zouden landbouwers in water kunnen gebruiken mocht dat nog eens het geval zijn.”

Gebouwd in 1958

Het leidingsysteem werd in 1958 door twaalf vlasondernemers uit Izegem, Sint-Eloois-Winkel en Lendelede aangelegd. Het bestaat uit een netwerk van leidingen die 8,5 kilometer ver reiken en een watertoren. De toren is een bekend landschapsobject in de buurt van de Klare Gracht die ook zichtbaar is vanop de E403.De vlasboeren hadden het water nodig voor het warmwaterroten, een techniek bij werd aangewend bij het verwerken van vlas. Eind 2013 werd het systeem buiten werking gesteld.

Maar het systeem zou volgens Himpe een nieuwe toekomst tegemoet kunnen gaan. “Heel wat landbouwers halen tijdens een periode van droogte water uit het kanaal. Door het reactiveren van het leidingsysteem kunnen landbouwers ten zuiden van het kanaal gemakkelijker aan water geraken, want door de klimaatwijziging is de kans op lange droge periodes heel reëel. Na vorig jaar is het duidelijk dat we op verscheidene plaatsen in de provincie captatiepunten voor water zullen moeten realiseren of activeren.”

De provinciale gebiedsgerichte diensten bevestigden tijdens een commissievergadering dat er al contact was hierover met De Vlaamse Waterweg nv.

Kostprijs onduidelijk

“Bij het buitenwerking stellen van het leidingsysteem is ter hoogte van het kanaal een deel van het buizenstelsel gebetonneerd”, aldus Himpe. “Vorig jaar werd tijdens de droogteperiode met een pomp opnieuw water in het stelsel gebracht, maar toen bleek dat er een lek was. Er zal moeten onderzocht worden wat de kostprijs is om het systeem opnieuw te activeren en op welke manier dit opnieuw kan gerealiseerd en gefinancierd worden.”

(Frank Meurisse)