Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Permanente verkeersborden moeten kinderen voorbereiden op fietsexamen

Het Nieuwsblad 

24 april 2018

Zesdejaars die op voorhand willen oefenen voor hun fietsexamen kunnen dat voortaan doen op een vast traject door Izegem, waarlangs permanente borden werden voorzien. Ook het examen wordt op dat parcours afgelegd.

In mei zullen de zesdeklassers van de Izegemse basisscholen naar jaarlijkse traditie hun fietsexamen afleggen. Nieuw dit jaar is dat de route die de leerlingen moeten afleggen voortaan door borden wordt aangeduid. “Op die manier kunnen ouders vooraf al even met de kinderen oefenen”, zegt schepen van Mobiliteit en Onderwijs Kurt Himpe (N-VA). “Met het jaarfietsexamen wordt in elk deelgebied de fietsvaardigheid van de zesdejaars van de lagere scholen geëvalueerd. “In Izegem is er nu dus een traject dat aangeduid wordt door permanente borden. Tijdens het fietsexamen zal de politie op de invalswegen bovendien extra borden plaatsen om de andere weggebruikers te verwittigen dat er een fietsexamen aan de gang is.”

Goede oefening voor middelbaar

Op het traject zijn twintig controlepunten waar algemene aspecten zoals stuurvaardigheid, rechts rijden op de weg, beide handen aan het stuur en aandacht voor het verkeer geëvalueerd worden. Bij elk controlepunt zijn bovendien ook specifieke aandachtspunten die afhankelijk zijn van de situatie. “Met het fietsexamen wil de politiezone samen met de deelnemende steden en gemeenten de jonge fietsers extra ondersteunen en sensibiliseren. Want verkeersveiligheid is een zaak van elke weggebruiker”, zegt de mobiliteitsschepen.

Directeur Luc Ghekiere van de vrije basisschool Sint-Pieter in Emelgem is grote voorstander van het examen. “We trekken hier op school wel wat tijd uit daarvoor. Ook theoretisch wordt dit voorbereid. Het traject doorheen het centrum is zeker positief, want heel wat van onze kinderen lopen volgend jaar school in het middelbaar in het centrum van de stad. Het is dus een goede les om ook met die omgeving vertrouwd te raken.”

Over de fietsvaardigheid van zijn leerlingen maakt de directeur zich geen zorgen. “We hebben hier met onze fietspooling een uniek project. Al vroeg leren de kinderen zo zelfstandig fietsen.”

Diploma

Na het fietsexamen krijgen de geslaagde deelnemers een diploma van de preventiedienst van de politiezone. Bovendien worden de fietsen van de deelnemende kinderen tijdens het examen in samenwerking met het Fietspunt van Roeselare ook gelabeld, wat belangrijk is voor de diefstalpreventie.

(Frank Meurisse)