Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Paterskerk nog één keer open voor fotografen

Het Nieuwsblad

4 augustus 2018

Fotografen kunnen op 9 september hun hartje ophalen in de voormalige Paterskerk. De intussen ontwijde kerk wordt eenmalig opengesteld voor hen. Vorig jaar gebeurde hetzelfde met kasteel Wolvenhof. Dat leidde tot een toeloop.

Nadat vorig jaar beroeps- en amateurfotografen kiekjes hebben kunnen nemen in het kasteel Wolvenhof, gaat op zondag 9 september een deel van de voormalige Paterskerk exclusief voor hen open. Een initiatief van schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA). “De fotosessies in het kasteel Wolvenhof waren een heel groot succes waardoor we zelfs een extra dag moesten inlassen. We kregen de vraag om nog zoiets te organiseren en de keuze viel dit keer op de Paterskerk.”

De datum is niet zomaar gekozen. “Begin september 2014 werden de kerkelijke activiteiten in de Paterskerk stilgelegd. Op 9 september vindt ook Open Monumentendag plaats, een ideale aanleiding om de fotografen uit te nodigen in een gebouw dat voor een groot deel wordt gesloopt.” Niet alleen de kerk, maar ook de kloostergebouwen gaan die dag open.

Kapittelzaal blijft

De paters kapucijnen vestigden zich in 1899 in Izegem. In 1907 werd een nieuwe parochie gesticht met de Heilig Hartkerk als parochiekerk. De Paterskerk fungeerde als hulpkerk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het klooster als lazaret ingericht en de kerk diende als feest- en concertzaal. In de jaren 1980 kwam er een herbestemming van het klooster tot opvangcentrum van zorgbehoevende en demente bejaarden.

De sloop van een deel van de gebouwen is nog niet voor meteen. “De kapittelzaal zal in elk geval behouden blijven”, zegt directeur Maarten Dejonghe van woonzorgcentrum 't Pandje, die onmiddellijk bereid was om mee te werken aan het initiatief. “De kerk en het aangrenzende kloostergebouw zullen worden gesloopt en plaats maken voor een bouwproject.”

Net zoals in kasteel Wolvenhof moeten fotografen zich eerst registreren. Dat kan via een link op de website van Eperon d'Or. Het gaat om het gebouw, fotoshoots met personen kunnen niet.

(Frank Meurisse)