Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Nieuwe cultuurwandeling in de maak

Het Nieuwsblad 

15 februari 2018

Een regisseur, scenarist en cultuurbeleidscoördinator zijn druk aan het schrijven aan een nieuwe cultuurwandeling. De derde in de rij. Vorige edities lokten tot boven de 2.500 deelnemers.

Er zit na vier jaar weer een cultuurwandeling aan te komen. Die zal plaatsvinden in november. De voorbereidingen zijn al volop aan de gang. “De stad wordt opnieuw helemaal in geschiedenis ondergedompeld”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA).

De vorige edities van de cultuurwandeling waren een heel groot succes. In 2010 was er de eerste editie Echte adel in 't gemoed, die een eerbetoon was aan de familie de Pélichy. In 2014 volgde Broos en Boos, waarin Izegem 100 jaar in de tijd terugkeerde en de oorlogsjaren belicht werden. Met de derde editie wordt nu begonnen waar de vorige cultuurwandeling eindigde: het interbellum dus. Als thema wordt ingezoomd op het industriële verleden van de stad.

Unieke locaties

De uitwerking van de nieuwe cultuurwandeling gebeurt door cultuurbeleidscoördinator Nele Descheemaeker, regisseur Bart Cafmeyer en scenarist Stefan Vancraeynest. De drie zitten geregeld rond de tafel voor een concept. Er wordt gekeken op welke locaties welke taferelen kunnen worden uitgebeeld. Ze proberen een aantal unieke locaties te strikken waar de cultuurwandeling voorbij zal komen. De initiatiefnemers blijven op dat vlak nog vaag, al wil Bart Cafmeyer toch een tipje van de sluier lichten. “Ik zou graag een halte inlassen aan 't Stil Ende aan het kanaal. Daar stond Izegem vroeger letterlijk stil: aan de ophaalbrug over het kanaal, dat daar toen amper enkele meters breed was. Op de een of andere manier zouden we die sfeer van weleer weer even tot leven willen brengen.”

Oproep tot verenigingen

Net zoals bij de vorige edities zal aan de Izegemse cultuurverenigingen, koren, toneelgroepen, muziekverenigingen,... gevraagd worden om mee te werken. Die samenwerking leidde al tot verdere contacten tussen de verenigingen onderling: met zelfs gezamenlijke uitvoeringen als resultaat. Een naam voor de nieuwe cultuurwandeling is er nog niet, een startlocatie wel: Eperon d'Or. “De museumsite is namelijk het symbool van het industriële verleden”, verklaart Nele Descheemaeker. “De inhoudelijke uitwerking is volop bezig, met aandacht voor schoenen en borstels, de meubelproductie, een blik op het sociaal leven tijdens die periode.”

Na de vorige edities liggen de verwachtingen hoog. “Het wordt in elk geval opnieuw een onvergetelijk, creatief en vooral Izegems spektakel”, besluit schepen van Cultuur Himpe.

Nieuwe cultuurwandeling in de maak

(Frank Meurisse)