Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Museum Stoom en Stroom wordt grondig gerenoveerd

De Standaard

2 maart 2018

De collectie van het museum Stoom en Stroom is uitgebreid met es miniatuurstoommachines. Die konden de Vrienden van de Izegemse Musea en Eperon d'Or op de kop tikken. Het museum, waar de zes machines worden toegevoegd aan de collectie, wordt binnenkort trouwens gerenoveerd en toegankelijker gemaakt.

Het museum Stoom en Stroom in Izegem, een onderdeel van Eperon d’Or, staat bekend voor zijn pronkstuk: de grootste bewaarde stoommachine van het land. Op het einde van de negentiende eeuw liet het toenmalige stadsbestuur een elektriciteitscentrale bouwen om Izegem van stroom te voorzien.

De installatie werd geleidelijk aan uitgebouwd en in 1936 kwam er een grote stoommachine van 110 ton bij. En die kan nog altijd bewonderd worden, want ze werd beschermd als monument in 1978.

Duidelijker

‘De stoomvrienden onderhouden die machine met toewijding en elke eerste zaterdag van de maand komen de vrijwilligers samen om er te werken’, zegt Eddy Stragier, lid van de vrienden van de Izegemse Musea.

De machine produceert nu geen elektriciteit meer, maar werkt nog altijd. Op die manier krijgt de bezoeker een mooi beeld van de wondere wereld van stoom en stroom. Met de aankoop van de miniatuurstoommachines zal dat principe nog duidelijker kunnen worden uitgelegd. De modellen werden gemaakt door Roger Lobbestael, die zelf de onderdelen ervan creëerde en de machines eigenhandig in elkaar stak.

Helemaal beschermd

Hoewel de stoommachine al veertig jaar beschermd is, waren het gebouw en de schoorsteen dat nog niet. ‘Daar brachten we op 2 maart 2015 verandering in’, zeggen schepenen van Patrimonium Caroline Maertens (N-VA) en Musea Kurt Himpe (N-VA). ‘Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) tekende het definitieve beschermingsbesluit, waardoor de elektriciteitscentrale met de stoommachine, alle leidingen en installaties, pompen, condensator, alternator, schakelbord en schoorsteen beschermd zijn als monument.’

Het gebouw en de schoorsteen zijn aan een opknapbeurt toe. Het beheersplan wordt op korte termijn gefinaliseerd als eerste stap naar een grondige renovatie. Het is de bedoeling om het gebouw ook beter toegankelijk te maken.

(Frank Meurisse)