Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Historische waterput op Grote Markt krijgt windroos

Het Laatste Nieuws

25 oktober 2018

Sinds gisteren prijkt er een deksel met windroos op de plaats waar een historische waterput in de grond steekt.

"Een symbolische markering van de plaats waar Izegem ooit ontstond", kadert erfgoedschepen Kurt Himpe (N-VA). Het was de droom van oud-burgemeester Willy Verledens (sp.a) om de waterput in ere te herstellen, maar tot concrete plannen kwam het nooit. Toen de Grote Markt in 2010 heraangelegd werd, circuleerde het idee - dit keer via heemkring Ten Mandere - opnieuw, maar werd het toch niet uitgevoerd. "Onlangs hebben we dat dossier opnieuw opgerakeld en alles gerealiseerd in samenwerking met Metaalbedrijf Martin uit Izegem", zegt schepen Himpe.

Openbaar nut

Tijdens de werken aan de Grote Markt bestudeerde Bertrand Nolf van de heemkundige kring de waterput. Enkele decennia geleden was de waterput nog van openbaar nut en tussen de twee wereldoorlogen diende de put nog voor de watervoorziening aan de toenmalige brouwerij-mouterij Patria.

Mogelijkheden

"De waterput is er zeker al geweest tijdens het ontstaan van Izegem. Er zijn talrijke kaarten bewaard die de waterput weergeven. De markering van de historische waterput biedt uiteraard ook heel wat mogelijkheden voor de gidsen die wandelingen begeleiden in onze stad en die hierover een verhaal kunnen vertellen", besluit erfgoedschepen Kurt Himpe.

(Valentijn Dumoulein)