Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Verlaten kasteel Wolvenhof uitzonderlijk open

Het Nieuwsblad

11 september 2017

De buitenkant van kasteel Wolvenhof wordt dagelijks verschillende keren op foto vastgelegd. Maar hoe ziet die binnenkant eruit? Het bleef voor veel fotografen een vraag, tot nu zaterdag. Het kasteel werd voor hen uitzonderlijk opengesteld.

Een hoogdag voor fotografen, afgelopen zaterdag. Na veel aanvragen, nam schepen Kurt Himpe (N-VA) het initiatief om het kasteel voor één dag open te stelen voor amateur- en beroepsfotografen. Meer dan 80 fotografen schreven zich in en door de grote vraag wordt er volgende week zaterdag nog een extra dag ingelast. Wie foto's wil nemen, moet zich wel inschrijven via de website van de provincie West-Vlaanderen. “De fotografen worden telkens in groepjes van zes, maximum acht binnengelaten, zodat ze niet in elkaars weg zouden lopen”, vertelt Isabel Depovere van de provincie. Iedereen kreeg een helm opgezet voor de veiligheid en minder stabiele zones waren verboden terrein.

Houtzwam

Kastelen Wallemote en Wolvenhof worden vaak gefotografeerd, maar hoe het Wolvenhof er vanbinnen uitzag, bleef een raadsel. Fotografen drongen er tegen alle regels in binnen, anderen trokken aan de mouw van het stadsbestuur om het een keer open te stellen. “Om vandalisme tegen te gaan, hebben we dat dan ook gedaan”, zegt Himpe. “In het Wolvenhof is er nu ook permanente bewoning, zodat er geen ongewenst bezoek meer komt.”

En met succes, want het kasteel bleef goed bewaard vanbinnen. “Enkel vorig jaar moest er ingegrepen worden. Het kasteel werd geteisterd door houtzwam.” Om die te bestrijden, moest er maandenlang vergast worden, moesten stukken parket en plafond uitgebroken worden en werd ook pleister van de muren verwijderd. “De houtzwambestrijding, de stabiliteitswerken die werden uitgevoerd... De vraag wat er met het kasteel zal gebeuren, komt vaak terug. Maar we doen die werken niet zomaar, het is natuurlijk de bedoeling dat er een herbestemming komt.”

De fotografen plaatsten al massaal foto's op sociale media en worden ook verzocht hun foto's door te sturen naar de stad. Een selectie zal gepubliceerd worden in het stadsmagazine Izine, zodat iedereen ervan kan meegenieten. “Ik nam al veel foto's van de buitenkant. Nu ook de binnenkant kunnen ontdekken, is een droom die uitkomt”, glundert amateurfotografe Joke Surmont uit Izegem. “Ik had het minder vervallen verwacht, maar er bleven wel veel mooie elementen bewaard.”

Sinds de laatste bewoonster het kasteel verlaten heeft, bleef de tijd er stilstaan. De imposante trap, de grote slaapkamer, keuken, glaspartijen, wijnkelders en meer bleven mooi bewaard. “Toch is er in dit kasteel veel meer werk aan de winkel dan in Wallemote het geval was. Wallemote heeft nooit volledig leeggestaan. Dit kasteel werd al jaren niet meer verwarmd of verlucht en dat heeft z'n gevolgen.”

https://www.west-vlaanderen.be/inschrijven/Paginas/20170909kasteel_wolvenhof.aspx.

(Marlies Maddens)