Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Stadsarchief na jaar weer op orde

Het Laatste Nieuws

18 januari 2017

Een jaar na de oprichting van een intergemeentelijke dienst die samen met heemkring Ten Mandere het stadsarchief beheert, blikt de stad tevreden terug op het geleverde werk.

"In die periode werd heel wat werk verzet en staat de archiefwerking op poten", vertellen bevoegd schepen Kurt Himpe (N-VA) en archivaris Leen Breyne.

"Vorig jaar werd de archiefruimte helemaal opgeruimd en maakten de medewerkers een plaatsingslijst op. We herverpakten het archief ook in zuurvrije dozen en mappen. Ook de fotocollectie van de stad werd in kaart gebracht. Meer dan 6.100 foto's zijn daardoor al omschreven en in samenwerking met arbeidszorgscentrum Den Tatsevoet gedigitaliseerd." Op die manier raakten diverse vondsten eindelijk geordend. "Er lag hier al briefwisseling uit de Eerste Wereldoorlog, maar niemand keek er naar om. Door grondig groepswerk is het wedervaren van Izegemnaars in die woelige periode is beter in kaart gebracht." Ook ander werk, zoals een landboek uit 1743 is nu in optimale staat bewaard. "Daar hoort ook een boek bij die ons veel leert over de bevolkingsgroei door de jaren heen", stipt de schepen aan.

Archiefstukken opvragen

Ondertussen is het ook mogelijk via de site van de stad info over het archief op te vragen. Dat kan door een contactformulier in te vullen als iemand opzoekingswerk wil doen. Dat schaduwarchief bevat een schat aan geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes uit Izegem, Emelgem en Kachtem, van ouder dan 100 jaar. Die informatie kan tijdens de openingsuren van de bibliotheek geraadpleegd worden in de leeszaal.

(Valentijn Dumoulein)