Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Nog maar net open en nu al eerste boek in de rekken

Het Nieuwsblad

25 oktober 2017

Enkele maanden na de opening komt museum Eperon d'Or al met een publicatie naar buiten. “De rijke geschiedenis van de schoennijverheid en de internationale weerklank staan hierin centraal”, zegt schepen van Erfgoed en Cultuur Kurt Himpe (N-VA).

'Chaussures d'Izegem. Over een schoennijverheid met internationale weerklank', dat is de titel van een nieuw boek over de Izegemse schoenengeschiedenis. Het is het eerste voorbeeld van wetenschappelijk onderzoek dat het nieuwe museum Eperon d'Or wil uitvoeren naar de historische ambachten uit de stad.

Vallen en opstaan

De publicatie is gebaseerd op het onderzoekswerk van Raf Vandenberghe, die ereconservator is. Wetenschappelijk medewerker Piet Vancoillie herwerkte de teksten naar aanleiding van de start van de nieuwe museumsite Eperon d'Or. Het werk werd nog aangevuld met getuigenissen van acht personen die in de Izegemse schoennijverheid werkten. Conservator Hilde Colpaert en Piet Vancoillie namen dat deel voor hun rekening.

“De publicatie brengt een volledig overzicht van de schoennijverheid van Izegem vanaf de geleidelijke groei in de negentiende eeuw tot vandaag”, verduidelijkt Colpaert. “Vandaag is Mareno nog de enige schoenfabriek in Izegem. Daarnaast zijn er ook drie orthopedisten die schoenen op een ambachtelijke manier vervaardigen.”

“Het verhaal van groei, van vallen en opstaan, van de sociale omstandigheden in deze periode van ongeveer twee eeuwen is aangevuld met historische foto's die de publicatie levendig maken”, zegt Vancoillie.

Opleiding tot schoenmaker

In de publicatie wordt niet aan de opleiding tot schoenmaker voorbijgegaan. Want ook die droeg bij tot de groei van de schoenenindustrie in de stad. Een van de foto's in de publicatie dateert van 1923. Daarop is het derde jaar van de schoenmakersafdeling in de Izegemse Vrije Vakschool te zien.

De publicatie kost 12 euro en is verkrijgbaar in het museum Eperon d'Or in de Prins Albertlaan 5 in Izegem.

www.eperondor.be

(Frank Meurisse)