Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Machines van vijf ton verhuizen naar museum Eperon d'Or

De Standaard

11 februari 2017

Alle machines een plaats geven in het gloednieuwe museum Eperon d'Or is een huzarenstukje. Dat museum biedt onderdak aan het schoeiselmuseum en het borstelmuseum.

De machines werden zorgvuldig overgebracht van de oude naar de nieuwe locatie. ‘We doen hiervoor een beroep op de technische dienst van de stad en krijgen ook hulp van de firma Boucherie, die sinds jaar en dag borstelmachines produceert’, zegt conservator Hilde Colpaert.

Bepaalde exemplaren wegen tot vijf ton, maar met machinetilsystemen lukte het vlot om ze over te brengen. Een deel blijft in een opslagruimte, waar ze op aanvraag kunnen worden bekeken.

‘Met de borstelmachines brengen we een historisch overzicht van 1898 tot 1970. De schoeiselmachines reconstrueren een productieband’, legt Colpaert uit.

‘De overige ruimte wordt ingevuld met info-eilanden volgens verschillende thema’s: grondstoffen, ambacht en mechanisatie.’

Open op 2 juni

Beslissen welke machines wel en niet opgenomen moesten worden, was een moeilijke keuze. De machines die niet in de museumruimte staan, kunnen wel op verzoek bezocht worden. ‘We gaan er prat op dat elke machine nog werkt. Vrijwilligers hebben ze uit elkaar gehaald, opgepoetst en in een zo goed als nieuwe staat teruggebracht’, zegt de conservator.

De vertraging na de perikelen met de vorige aannemer zijn dankzij de inzet van stadsingenieur Els Manhaeve en schepen van Patrimonium Caroline Maertens (N-VA) bijna vergeten.

‘Op 2 juni moet het museum volledig toegankelijk zijn’, zegt schepen van Musea Kurt Himpe (N-VA). ‘In november plannen we een volksfeest voor de officiële opening. Momenteel is al een proefperiode bezig.’

(Frank Meurisse)