Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Extra parking in Marktstraat?

Het Laatste Nieuws

22 december 2012

Als het van twee ondernemers, het AZI en Unizo afhangt, komen er extra parkeerplaatsen in de Marktstraat in Izegem. De ondernemers willen daarvoor twee panden laten slopen in de straat. Toekomstig schepen Kurt Himpe (N-VA) wil het dossier met alle partijen bespreken, maar de handelaars van Actie Zelfstandig Izegem en Unizo zijn het voorstel dus al genegen.

Ondernemers Johan Top en Michiel Byttebier uit Kortrijk kochten in de jaren '90 twee panden in de Marktstraat. Onder andere het Kruidvat en kruidenierszaak Miblo vonden er lange tijd onderdak. Ondertussen staan de gebouwen al twee jaar leeg en vinden de ondernemers geen huurders meer. "Daarom zijn we bereid die te verkopen om er parkeerplaatsen aan te leggen. De Miblo kan afgebroken worden en van het andere pand kan de achtertuin gebruikt worden als parkeerterrein", licht Top toe. "Er moet dringend iets gebeuren, zowel op korte termijn als op lange termijn, anders zal de leegstand alleen maar versneld toenemen en zo krijg je verrassend snel een spookstraat."

Perverse belasting

Dat voorstel om een extra parking aan te leggen, zien de eigenaars als een noodzaak omdat ze anders aankijken tegen een forse leegstandsbelasting. "Het commerciŽle hart bloedde leeg toen winkelcentrum Frunpark aan de rand van Izegem opende", zegt Top scherp. "Die belasting brengt handelaars in het centrum nog meer in de problemen en ze is pervers: een overheid die zichzelf trakteert op fouten die het maakte. Frunpark had er nooit mogen komen."

Grondig bespreken

De dienst Openbare Werken is geen voorstander omdat de sloop het beeld van aaneensluitende gevels in de Marktstraat zou verstoren. Een eventuele oplossing kan zijn dat de gevel van Miblo behouden blijft en dat er een poort in gemaakt wordt. De dienst Mobiliteit stelt dan weer voor om de Marktstraat parkeervrij te maken. "Zo kunnen fietsers in beide richtingen door de Marktstraat toegelaten worden en kan de straat aantrekkelijker ingericht worden", zegt toekomstig schepen van Mobiliteit Kurt Himpe (N-VA). "Dit voorstel moet in elk geval grondig besproken worden. We moeten de pro's en contra's afwegen en dit aftoetsen met de commissie Openbare Werken en Mobiliteit en de handelaars uit de buurt." Dat N-VA overweegt het voorstel op te nemen in de beleidsnota met sp.a toont aan dat de bereidwilligheid bij de nieuwe bestuursploeg er alvast is.

Mes op de keel

De handelaars van Actie Zelfstandig Izegem zijn alvast voorstander. "Het project zou meer zuurstof naar de Marktstraat brengen en dat kan zeker geen kwaad", zegt Steven Beyens van AZI. "Vraag blijft echter of het een gratis stadsparking wordt of kijken we aan tegen een commerciŽle uitbating? Het is een positief signaal, alleen blijft het spijtig dat de eigenaars geen huurders vinden om er een nieuwe winkel te openen. De komst van een parkeertoren op de DCI-site zal ook al veel doen om de parkeerdruk te verminderen, maar het is spijtig dat de eigenaars deze beslissing met het mes op de keel moesten maken." Unizo heeft dezelfde visie, al had de zelfstandigenorganisatie er ook liever nieuwe winkels gezien. Unizo wil nieuwe acties tegen de leegstand lanceren, maar wil ze eerst nog aftoetsen met het nieuwe bestuur.

(Valentijn Dumoulein)