Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Unieke vondsten in kasteel Blauwhuis

14 november 2020

Tijdens de renovatiewerken aan het kasteel Blauwhuis kwamen onlangs enkele vondsten boven. Het gaat onder andere over een kapelletje dat het einde van de Eerste Wereldoorlog overleefde.

Jan Romel, de eigenaar van het kasteel, deed de opmerkelijke vondsten in de kelders van het kasteel. Een van de vondsten die in het oog springt, is een kapelletje dat destijds aan een boom hing in het zogenaamde ‘boomforeest’, een beukenbos. Het bos werd aangeplant in het begin van de negentiende eeuw, maar op het einde van de Eerste Wereldoorlog ging het bos in vlammen op toen de Duitse troepen Izegem verlieten.

Schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA) is in de wolken met de vondst. “Bij de aftocht bliezen de Duitsers een munitiedepot op en de overlevering wil dat de enige boom die de vuurgloed overleefde, de boom was waar een Mariakapel aan hing. Het kasteel zelf liep bij de grote explosie en brand geen noemenswaardige schade op, maar heel wat ruiten sprongen wel kapot. Naast het bos brandde ook de hoeve helemaal af. Tot nu toe werd gedacht dat deze kapel in de loop van de voorbije decennia verloren ging, maar de vondst is een opsteker van formaat”, aldus schepen Kurt Himpe. “

Jan Romel ontdekte ook de oorspronkelijke pentekening van de Engelse tuin achter het kasteel. “Beide relicten zullen samen met heel wat andere bezienswaardigheden en erfgoedstukken bewaard en tentoongesteld worden in een museumlokaal in het kasteel”, besluit Jan Romel.