Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Stad Izegem tovert kasteel Wallemote om tot cultuurtempel

4 maart 2020

Honderd jaar geleden werd kunstenaar Luc-Peter Crombé geboren en dat is voor de stad Izegem de aanleiding voor een grootse tentoonstelling. “We toveren het kasteel Wallemote in april om tot een cultuurtempel”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA).

Het kasteel Wallemote is niet zomaar gekozen als decor. “Kunstenaar Crombé werd geboren in 1920 en het kasteel werd ook in die periode gebouwd. De tentoonstelling spitst zich toe op het werk uit de periode 1975-1995 en dompelt ons onder in zijn stedelijke avonturen van die periode, waarbij de kunstenaar alle facetten van de bewogen en muzikale kunsten laat zien. Zijn vriendschap met bekende artiesten en choreografen, zoals Maurice Béjart, opende een nieuw pad in zijn kunst en het is ook een eerbetoon aan de vrouw in de dans en andere kunstvormen. Luc-Peter Crombé is ook één van de Vlaamse Meesters die de vrouwelijke emancipatie probeerde te begrijpen door de eeuwen heen”, verduidelijkt de schepen.

“Voor de eerste keer een Izegemse tentoonstelling  met QR-codes”

Wie de tentoonstelling bezoekt, kan QR-codes inscannen die naast de werken hangen en zo heel wat informatie nalezen over de kunstwerken. “Het is de eerste keer dat we deze digitale techniek toepassen om de bezoeker onder te dompelen in de kunstwerken. Naar aanleiding van deze tentoonstelling is er ook een catalogus van 80 pagina’s gedrukt die kan aangekocht worden voor 15 euro en waar alle tentoongestelde werken in staan, samen met de QR-codes waardoor de bezoeker eigenlijk de tentoonstelling mee neemt naar huis”, aldus Kurt Himpe. “De catalogus kan niet alleen in het kasteel aangekocht worden, maar ook in de bibliotheek en in Eperon d’Or.”

Twaalf Izegemse kunstenaars in de kijker

Kasteel Wallemote wordt niet alleen tot een cultuurtempel omgetoverd door de tientallen werken van kunstenaar Luc-Peter Crombé, er zijn ook werken van Izegemse kunstenaars. Magda Bonte, Bernard Dejonckheere, Piet Duthoit, Rudy Duyck, Maurice Hauspie, Myriam Leenknecht, Dries Marchand, Marleen Moerman, Ronny Pattijn, Filip Popelier, Sabrina Vansteenkiste en Luc Verlinde selecteerden kunstwerken die in het kasteel kunnen bewonderd worden.

Rondleidingen

De tentoonstelling kan van 4 tot 26 april gratis bezocht worden van 15.00 tot 19.00, uitgezonderd op maandag en dinsdag. “Op zondag 12 april is er ook een unieke gelegenheid om een gratis rondleiding te krijgen door Dominique Crombé. Om 15 uur en om 18 uur kunnen telkens maximaal 25 personen deelnemen, maar daarvoor moet voor 9 april ingeschreven worden via de link rondleiding.izegem.be.”