Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegem heeft lijst klaar met mogelijke vrouwelijke straatnamen

28 april 2020

De oproep van Radio 1 – presentatrice Sofie Lemaire om nieuwe straatnamen naar vrouwen te noemen valt in Izegem niet in dovemansoren. “We hebben nu een lijst klaar met mogelijke vrouwelijke straatnamen voor onze stad”, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA).

“In Izegem zijn er ongeveer 300 straten en pleinen en daarvan verwijzen er 60 naar een persoon”, zegt schepen Himpe. “Ook in onze stad is er een grote wanverhouding. Slechts 8,5 procent van die zestig straten verwijst naar een vrouw en het gaat dus maar om vijf straten, verwijzingen naar bijbelse figuren zoals de Mariastraat of Onze-Lieve-Vrouwstraat niet inbegrepen.”

“De cultuurraad en de heemkundige kring Ten Mandere zochten naar mogelijke vrouwelijke straatnamen en onlangs kregen we ook van leerlingen van Prizma Campus College enkele suggesties. Een straatnaam die verwijst naar een persoon kan niet zomaar. Straatnaamgeving is gereglementeerd. Zo mag de naam van een levend persoon niet gebruikt worden.”

“Van Simonne Spriet tot Mia Deprez”

“De zoektocht naar namen leverde een aantal mogelijke Izegemse verwijzingen op zoals Simonne Spriet die de eerste vrouwelijke dokter was in onze stad en Mia Deprez die als cultureel ambassadeur verschillende prijzen behaalde in binnen- en buitenland en waarvan zelfs een werk op een postzegel kwam”, zegt Himpe.

“Vanuit Prizma Campus College kwamen heel wat voorstellen die verbonden zijn met de periode van de beide wereldoorlogen. De zoektocht naar namen leverde trouwens ook nog een mogelijke verwijzing naar een man op, namelijk Omer Denolf. Hij was een onderwijzer die vermoord werd door Duitse soldaten in Kachtem op 19 oktober 1914, de dag die als ‘schuwe maandag’ de geschiedenis inging”, besluit cultuurschepen Himpe.