Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Voormalige drukkerij Strobbe een dag exclusief open voor fotografen

26 juni 2019

Schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA) neemt voor de derde keer het initiatief om een locatie open te zetten voor beroeps- en amateurfotografen. “Twee jaar geleden werd in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen het kasteel Wolvenhof opengesteld en vorig jaar was de Paterskerk en het aangrenzende kloostergebouw aan de beurt. Dat was telkens een zeer groot succes en voor heel wat beroeps- en amateurfotografen smaakte dit duidelijk naar meer. Op zondag 8 september gaat de voormalige drukkerij Strobbe een dag exclusief open.”

“Na een kasteel en een kerkelijk gebouw wilde ik dit jaar een voormalig industrieel gebouw op het lijstje. Na contact met de familie Strobbe was er al snel een akkoord om mee te werken aan het initiatief”, verduidelijkt de schepen. “We organiseren het initiatief opnieuw doelbewust op Open Monumentendag.”

Drukkerij Strobbe werd in 1890 opgericht door de broers Aloďs, Cyriel en Henri Strobbe en was eerst in de Brugstraat gevestigd. Maar 127 jaar na de start, viel definitief het doek over de activiteiten van het familiebedrijf in Izegem. Sinds 2014 waren de drukkerijactiviteiten al stopgezet in Izegem en twee jaar later werden ook de hoofdzetel en de magazijnen verhuisd.

Reconversie

De drukkerij was vanaf 1904 in de Kasteelstraat ondergebracht door de aankoop van het voormalige woonhuis van notaris Wautier. Naar een ontwerp van architect Vercoutere werd een drukkerij gebouwd. Het woonhuis werd verbouwd tot een winkel en woonhuis. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de drukkerij gedeeltelijk in beslag genomen door de Duitse bezetter. Na de Tweede Wereldoorlog werd de oude drukkerij verbouwd en met een verdieping verhoogd. In 1965 werd gestart met de bouw van een nieuwe drukkerij na de sloop van de voormalige borstelfabriek van De Ryckere met bijhorende werkmanshuisjes. In 1990 was er dan de bouw van het grote magazijn.”

De gebouwen van drukkerij Strobbe krijgen binnenkort een nieuwe bestemming. “Er komt een geďntegreerde Kunstacademie en bibliotheek en ook het historisch stadsarchief en de heemkundige kring zullen er onderdak krijgen”, zegt de schepen.

“Maar we willen beroeps- en amateurfotografen nog eens de kans geven om foto’s te nemen van het interieur van het iconische gebouw. Niet alleen de kantoorgebouwen aan de Kasteelstraat worden opengesteld, ook in de imposante fabriekshallen en de magazijnen  zullen foto’s kunnen genomen worden, soms met een prachtig zicht op de stad”, aldus schepen Himpe. “In een deel van de gebouwen is nog historisch drukmaterieel aanwezig.”

Maximaal 80 fotografen toegelaten

“Net zoals tijdens de fotodagen in kasteel Wolvenhof en de Paterskerk moeten fotografen zich eerst registreren. Drukkerij Strobbe zal van 10 tot 18 uur open zijn en er kunnen tien fotografen per uur in het gebouw”, aldus Himpe. “Deze keer kunnen we meer fotografen per uur toelaten omdat de site veel groter is dan de gebouwen die de voorbije twee jaar ter beschikking gesteld werden.”

Vanaf 15 juli kan via een link op de website van Eperon d’Or ingeschreven worden. “Het zijn ook enkel fotografen die toegelaten worden en de bedoeling is dat het gebouw in de kijker gezet wordt. Er is dus geen sprake van fotoshoots met personen. Ook de buitenomgeving van de drukkerij zal kunnen gefotografeerd worden”, besluit schepen Himpe.