Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Unieke verzameling van Izegems privémuseum wordt geïnventariseerd

5 januari 2019

Izegem heeft niet alleen het museum Eperon d’Or en het museum ‘Stoom en Stroom’, maar ook een schrijnwerkmuseum. De collectie van Pierre Vangroenweghe wordt via een samenwerkingsproject geïnventariseerd.

Het schrijnwerkmuseum bevat een schat aan unieke werktuigen, machines en zeldzame houten creaties. “De collectie gaat terug tot de zeventiende eeuw en is ondergebracht in een gerestaureerd gebouw uit 1903”, zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA). “Pierre Vangroenweghe is zelf oud-schrijnwerker en kan als geen ander vertellen over de collectie.”

“Dergelijke unieke schatten en vertellingen mogen niet verloren gaan en daarom werd door de regionale erfgoedcel TERF, expertisecentrum voor erfgoed ETWIE en Pierre Vangroenweghe  een samenwerkingsproject opgestart om de omvangrijke collectie te inventariseren”, verduidelijkt Kurt Himpe, voorzitter van de erfgoedcel.

“In de eerste plaats is er de inventarisatie zelf, maar de erfgoedcel TERF en ETWIE brengen de collectie ook onder de aandacht”, legt stafmedewerker Hugo Verhenne van TERF uit. “Via de website van TERF en ETWIE kan het inventarisatieproject gevolgd worden en het gebruik van bepaalde collectiestukken wordt ook gefilmd.

Vangroenweghe wil met zijn collectie aantonen hoe mooi het vak houtbewerking kan zijn, welke slimme technieken vakmensen bedenken om objecten te maken en hoe essentieel een grondige materiaalkennis is zodat begrepen kan worden waarom deuren, ramen, parketvloeren, trappen of meubels op een specifieke manier gemaakt worden.

“Zijn verzameling beperkt zich daarom niet enkel tot het gereedschap van de schrijnwerker. Uiteraard zijn schaven, zagen, hamers en handboren goed vertegenwoordigd, allemaal goed onderhouden en klaar voor gebruik. Maar de kracht van de collectie bestaat erin dat hij ook al het bijbehorend materiaal zoals deurbeslag, soorten glas, verf, verpakkingen, nagels ... en de afgewerkte producten waaronder deuren, ramen, luikjes, trappen, balustrades, parketvloeren, kasten, toonbanken, tafels, bedden, stoelen en wiegjes verzamelt waardoor hij een volledig verhaal kan brengen”, besluit Hugo Verhenne.