Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Unieke collectie van schrijnwerkersmuseum geďnventariseerd

1 augustus 2019

Via een samenwerkingsproject tussen het Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed ETWIE en de erfgoedcel TERF werd de unieke collectie van het schrijnwerkersmuseum geregistreerd. “Een huzarenwerk dat over een periode van anderhalf jaar werd gerealiseerd en nu is afgerond”, zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA).

Het schrijnwerkmuseum van Pierre Vangroenweghe, zelf oud-schrijnwerker, bevat een schat aan unieke werktuigen, machines en zeldzame houten creaties. “De collectie gaat terug tot de zeventiende eeuw en is ondergebracht in een zorgvuldig gerestaureerd koetsgebouw uit 1903”, zegt de erfgoedschepen.

“De grootste uitdaging voor de registratie was de omvang en diversiteit van de collectie van Pierre. In tegenstelling tot veel verzamelaars ging het hem niet enkel om het gereedschap. Hij bracht afgewerkte producten bijeen om gericht te kunnen tonen wat een vaardige houtbewerker kon maken met zijn gereedschap en welke slimme oplossingen ze soms bedachten. Vandaar dat je in het museum van Pierre bijvoorbeeld een uitzonderlijke collectie glas mét productiefoutjes zult aantreffen. Want juist door de foutjes in het glas kan Pierre vertellen hoe de productietechnieken van glas geëvolueerd zijn en welke impact dat had op de constructie van een raam voor de schrijnwerker. In mijn ogen een kleine schat, want wie zou er nu op denken om glas met productiefoutjes te verzamelen? Juist die stukken worden toch in de container gesmeten?” verduidelijkt ETWIE-medewerker Robin Debo.

“Tijdens de registratie werd de omvangrijke verzameling ingedeeld in deelcollecties. Er werd beschreven waar welke stukken liggen, ze werden ter referentie gefotografeerd en de functie of link met een bedrijf, persoon of gemeente beschreven. Van bepaalde collectiestukken werd ook een filmpje gemaakt om het gebruik ervan te verduidelijken. Als amuse. En er kwam reactie op met nieuwe informatie of mensen die nog stukken hadden. Er kwamen zelfs schrijnwerkers uit Antwerpen of Brussel op af”, zegt schepen Himpe.

“De verzameling in het schrijnwerkersmuseum beperkt zich niet enkel tot het gereedschap van de schrijnwerker. Uiteraard zijn schaven, zagen, hamers en handboren goed vertegenwoordigd, allemaal goed onderhouden, vlijmscherp en klaar voor gebruik. Maar wel in die mate dat het zweet van de schrijnwerker er nog in zit, zoals Pierre zou zeggen. De kracht van de collectie bestaat erin dat hij ook al het bijbehorend materiaal zoals deurbeslag, , verf, verpakkingen, nagels ... en de afgewerkte producten waaronder deuren, ramen, luikjes, trappen, balustrades, parketvloeren, kasten, toonbanken, tafels, bedden, stoelen en wiegjes verzamelt waardoor hij een volledig verhaal kan brengen”, aldus Kurt Himpe.

“Bepaalde collectiestukken hebben ook een zeer interessante link met Izegem. Zo is er een uniek raam met rolluik van J. Windels – Dusselier dat nog dateert van de beginperiode van het bedrijf (1876 – 1930). Dit bedrijf groeide verder uit tot de gekende Izegemse firma Winsol, dat in 2016 de 140ste verjaardag vierde.  Met een vernuftig systeem om het rolluik te bedienen en het raam verticaal open te schuiven is het één van de blikvangers in het museum”, besluit Robin Debo.