Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Tweede erfgoedcafé rond Eduard De Ryckere

3 oktober 2019

Op donderdag 10 oktober vindt het tweede erfgoedcafé plaats. De heemkundige kring Ten Mandere, Vrienden van de Izegemse Musea en Eperon d’Or nemen samen de figuur van Eduard De Ryckere onder de loep.

Net als tijdens de vorige editie wordt een belangrijke figuur in de geschiedenis van Izegem in het daglicht geplaatst. Vorig jaar kwam Eduard Dierick aan bod, als pionier van de Izegemse schoennijverheid. Dit jaar wordt de voortrekker van de Izegemse borstelnijverheid bestudeerd. De resultaten worden uit de doeken gedaan door stadsgids en bestuurslid van Ten Mandere José Naert en door conservator Hilde Colpaert.

Het borstelbedrijf De Ryckere was meer dan 100 jaar gevestigd in de stad. Het herenhuis in cottagestijl uit 1923 in de Kasteelstraat is een stille getuige van dit eens zo bloeiend bedrijf. We mogen stellen dat Eduard De Ryckere een schaalvergroting van de nijverheid kon teweeg brengen zodat de borstelnijverheid definitief overstapte van een ambachtelijke aanpak naar industrialisatie. Dit zorgde voor een grote stijging van de werkgelegenheid en de welvaart in de stad.

Waaraan had De Ryckere zijn succes te danken en wat betekende hij voor de ontwikkeling van de borstelnijverheid en de economie van de stad? Op deze en heel wat andere vragen geven de sprekers een antwoord. Vanaf ongeveer 20.15u kunnen deelnemers gezellig nakaarten in het pop-up café.

Praktisch

Wat? Erfgoedcafé met causerie ‘Omtrent Eduard De Ryckere, voortrekker van de Izegemse borstelnijverheid’

Wanneer? Donderdag 10 oktober om 19u

Waar? Luxendi, Nederweg 12, Izegem

Gratis inkom, drankjes achteraf betalend t.v.v. de Vrienden van de Izegemse Musea

Graag vooraf inschrijven bij Eperon d’Or op het nummer 051/316446 of eperondor@izegem.be