Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Open Monumentendag flitst bezoeker terug naar einde Eerste Wereldoorlog

14 augustus 2019

Op zondag 8 september is er opnieuw Open Monumentendag. “We flitsen de bezoeker terug naar het einde van de Tweede Wereldoorlog”, zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe.

“Met De Gilde in de Kruisstraat, het huis Laloo in de Pieter Baesstraat en het huis Beyaert in de Bellevuestraat gooien drie iconische gebouwen in Izegem de deuren open. Het gebouw De Gilde was het kloppende hart van de katholieke zuil en deed tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst als lazaret”, aldus schepen Himpe. “Het art decohuis Laloo werd ontworpen door architect Charles Laloo, die ook het ontwerp voor het voorgebouw van Eperon d’Or leverde. Tijdens Open Monumentendag kan de woning eenmalig bezocht worden. Ook het huis Beyaert, gebouwd in het interbellum, waar de voormalige wijnhandel Werbrouck gevestigd was, kan bezocht worden.”

“Eperon d’Or open wegens wederopbouw”

In Eperon d’Or is er een unieke tentoonstelling met originele stukken uit de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. De bezoeker kan er zich laten fotograferen middenin de verwoeste gewesten en de foto meenemen naar huis”, verduidelijkt conservator Hilde Colpaert. “Er zijn ook demonstraties van de ambachtelijke borstel- en schoenmakerij en kinderen kunnen een papieren stad anno 1915 bouwen. Aan Eperon d’Or zullen ook oldtimers staan. Om 16 uur is er aan de museumsite ook de schoentjesworp en iedereen die een schoentje kan vangen, ontvangt een mooie prijs. De gouden schoenen leveren een hoofdprijs op.”

Wandeling én fietstocht

“Op Open Monumentendag kan je deelnemen aan een wandeling die de deelnemer onderdompelt in de periode na de Eerste Wereldoorlog, de periode van de invoering van het algemeen enkelvoudig stemrecht voor mannen, nieuwe infrastructuur in Izegem, mooie herenhuizen van de fabrikanten en sociale woningbouw”, vult publieksmedewerker Lieven Lamote aan. “Er is ook een fietstocht van tien kilometer door Emelgem, Kachtem en Izegem die de deelnemers laat proeven van de bouwprojecten die vanaf 1920 het groot tekort aan woningen in de stad moesten opvangen.”

“Stormloop op fotoshoot in drukkerij Strobbe”

Op Open Monumentendag gaat de voormalige drukkerij Strobbe ook eenmalig open voor beroeps- en amateurfotografen. “Het is na de fotoshoot in kasteel Wolvenhof en de kloostergebouwen van de Paterskerk de derde keer dat zo’n initiatief genomen wordt. Het was een stormloop en in een mum van tijd waren de tachtig beschikbare plaatsen volzet. Opnieuw een groot succes”, besluit erfgoedschepen Himpe.

Alle praktische informatie (starturen van de activiteiten en voor bepaalde activiteiten moet vooraf ingeschreven worden) is ter beschikking op www.eperondor.be.