Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Onroerend Erfgoed geeft goedkeuring aan beheersplan voor voormalige elektriciteitscentrale

8 augustus 2019

Het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft het beheersplan voor de voormalige elektriciteitscentrale goedgekeurd. “Daardoor wordt de status van de site als ZEN-monument bevestigd en gaat het agentschap akkoord met de toekomstvisie voor de site”, zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA).

“De stoommachine is omwille van de industrieel-archeologische waarde beschermd en dat gebeurde al in 1978. Het was wachten tot 2015 vooraleer ook het gebouw en de schoorsteen beschermd werden. Het besluit in 2015 zorgde voor een bescherming van de elektriciteitscentrale met de stoommachine met alle leidingen, pompen, condensator, de elektrische installaties met dynamo, alternator en schakelbord en ook de schoorsteen werd toen beschermd”, verduidelijkt de erfgoedschepen.

“Het gebouw werd in 1936 gebouwd voor de stoommachine. Intussen is deze machine de grootst bewaarde stoommachine in Vlaanderen. De ketel en de oven zijn verdwenen. De schoorsteen, gebouwd in 1929, is dan weer beeldbepalend, is de hoogste en bijna enige overgebleven schoorsteen in Izegem. Vroeger waren er tientallen in de schoenen- en borstelstad”, aldus conservator Hilde Colpaert.

“Schoorsteen opnieuw naar situatie in 1929 brengen”

Het is de bedoeling om de restauratie van de site gefaseerd aan te pakken en het gebouw toegankelijker te maken voor bezoekers. De schoorsteen zal ook opnieuw opgebouwd worden tot de oorspronkelijke situatie. “De 45 meter hoge schoorsteen werd in 1972 ingekort tot 38 meter en er kwam een 18 ton wegende betonnen cabine met liftkooi erbovenop. Bij de restauratie willen we terugkeren naar de situatie van 1929”, zegt schepen Himpe.

“De cabine zal afgenomen worden om een apart onderzoek uit te voeren naar de erfgoedwaarde van het exterieur en het interieur en te bepalen of de cabine als volume in aanmerking komt om te bewaren. Dat zal dan ook samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed gebeuren.”

Onderhoud stoommachine

Het goedgekeurde beheersplan voor de site zorgt ervoor dat er een toekomstvisie is voor het industrieel erfgoed. “Intussen wordt de grootst bewaarde stoommachine ook nauwkeurig onderhouden door een groep vrijwilligers die maandelijks uren aan het werk zijn aan de beschermde tandem-compoundmachine. De stoomvrienden verrichten ook heel wat onderzoekswerk over stoom en elektriciteit en de werking van dergelijke stoommachines”, besluit Hilde Colpaert.