Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Actueel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Nieuwe toeristische belevingsborden in Izegem

13 juni 2019

Twee nieuwe toeristische belevingsborden helpen de Izegemnaar en de toerist een stukje Izegemse geschiedenis opnieuw te beleven. Deze keer zijn de Korenmarkt en de Grote Markt aan de beurt.

“Beide markten vormen van oudsher het centrum van de stad waar alle handel gebeurde. De lakenhal, die in het midden tussen beide markten stond, fungeerde zowat als spil daarvan. De Izegemse lakenhandel was zo toonaangevend voor de grote regio dat de Gentenaren zich bedreigd voelden. Zowel in de 15de als in de 16de eeuw zakten ze naar Izegem af om de hal in brand te steken. Na de tweede brand werd de hal niet meer heropgebouwd, de ruïne bleef nog  lang een bezienswaardigheid”, zegt schepen van Erfgoed en Musea Kurt Himpe (N-VA).

“Op de Grote Markt waren tot halfweg vorige eeuw vooral winkels gevestigd. Er is al een wekelijkse markt sedert 1525. De aanwezigheid van een waterput en een schandpaal bewijzen de eeuwenlange centrale functie. Maar ook een reeks latere, merkwaardige gebouwen bevestigen de belangrijke positie van deze marktplaats. Er waren de filmzaal Patria en het socialistisch ontmoetingshuis Germinal. Op vandaag zijn nog de herenwoning van schoenfabrikant Polydor Decoene (huidig ‘t Kopje Koffie) en de apothekerswoning Wyffels (hoekhuis volledig vernieuwd) als getuigen overgebleven”, verduidelijkt conservator Hilde Colpaert.

De belevingsborden zijn opgesteld in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Er werd gezorgd voor een mooie combinatie van woord en beeld. In 2017 werden al 2 borden geplaatst met dezelfde look and feel, beide in de Prins Albertlaan. Dit gebeurde naar aanleiding van de aanleg van het wandelpad langs de spoorweg tussen het station en Eperon d’Or. Thema’s toen waren de spoorweg en de stedelijke elektriciteit.

“De infoborden zijn ook een bijkomende gelegenheid voor de stadsgidsen om tijdens de gidsbeurten in onze stad de deelnemers onder te dompelen in de geschiedenis van onze stad”, aldus schepen van Toerisme Lisbet Bogaert (N-VA).

Het geheel werd verwezenlijkt door Eperon d’Or, de gidsenvereniging en de heemkundige kring. De stad en erfgoedcel BIE/TERF zorgden voor de financiering.